Članak

U mandatu Sebije Izetbegović KCUS ostao bez četiri stotine uposlenika!

Broj uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od 2015. godine smanjio se za 421, a drastičan odliv kadra odnosi se na period od januara 2016. kada je na čelo KCUS-a imenovana Sebija Izetbe

Piše: Amra Varatanović

Broj uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od 2015. godine smanjio se za 421, a drastičan odliv kadra odnosi se na period od januara 2016. kada je na čelo KCUS-a imenovana Sebija Izetbegović (SDA).

Umjesto da ovi podaci budu alarm jer je riječ o najvećoj bolnici u BiH, oni su medijima bliskim toj političkoj stranci poslužili za pohvalu jer je smanjen broj uposlenih u firmama pod njihovom kontrolom. Kada govorimo o javnim preduzećima, poražavajuće je izjednačavati firme, telekom operatere, elektroprivrede i bolnice.

Svaki gubitak kadra u bolnicama, direktno ugrožava zdravstveni sistem posebno u tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Analiza medija bliskog SDA

Više od dvije godine slušamo upozorenja da se izgubljeni medicinski kadar - profesori i specijalisti – ne može nadoknaditi ni za deceniju. Ta upozorenja još niko ne shvata ozbiljno. Kanton Sarajevo u koji se dolaze liječiti pacijenti iz cijele BiH, u deficitu je sa pedijatrima, pulmolozima, anesteziolozima, radiolozima. Ljekari su zbog nedostatka profesora u KCUS-u prinuđeni na specijalizaciju ići u Mostar ili Tuzlu.

Samo je KCUS u posljednje dvije godine i osam mjeseci ostao bez 88 ljekara od čega je 40 doktora medicinskih nauka. Od tog broja 19 je otišlo u penziju, ostali su većinom napustili KCUS zbog mobinga. Značajan broj radni angažman je nastavio u inostranstvu. Iako je najavljivano masovno zapošljavanje ljekara u Kantonu Sarajevo, do danas se to nije dogodilo. Uostalom, ko će obučiti mladi kadar i prenijeti im znanje. Šta kad u jednom trenutku deset ili dvadeset ljekara ode u penziju? Ko će nas liječiti?

Primjera radi, Sveučilišna bolnica u Mostaru 2015. godine imala je 1.931 uposlenog, dok je krajem avgusta 2018. godine taj broj 2.138.  

#BiH