Članak

Eli Vizel: Sjećanje na čovjeka kojem je sve bilo jasno

Na današnji dan, 30. septembra 1928. u Rumuniji je rođen Eli Vizel (Elie Viesel). Vizel se čitav život borio protiv rasizma,rata, nasilja i aparthejda. Bio je žrtva Holokausta i iz tog užasa je nastal

SARAJEVO, (Patria) - Na današnji dan, 30. septembra 1928. u Rumuniji je rođen Eli Vizel (Elie Viesel). Vizel se čitav život borio protiv rasizma,rata, nasilja i aparthejda. Bio je žrtva Holokausta i iz tog užasa je nastala knjiga „A svijet je šutio” (1956). Viesel je držao predavanja o Holokaustu te sudjelovao u antiratnim kampanjama i prosvjedima protiv progona manjina. Godine 1986. dodijeljena mu je Nobelovu nagradu za mir. Sa suprugom Marion iste godine ustanovio “Fondaciju Elie Wiesel za humanost”.  

U novembru 1992. Vizel je ušao u ratni pakao Bosne i Hercegovine. Proputovao je kroz Beograd, Sarajevo i Banja Luku. Sve je iznenadila njegova posjeta koncentracionom logoru Manjača. Mnogi smatraju da je njegov posjet spasio mnoge od preživjelih logoraša: Vizel je tada rekao: "Bosna nije bila Auschwitz, ali dogodio se genocid" (Bosnia was not Auschwitz, but it was genocide).

Bile su to riječi koje su odjeknule širom svijeta. Zauastavljene su brojne laži o Bošnjacima muslimanima koje su do tada plasirali mediji u Beogradu pa i Zagrebu.   

Nakon tog njegovog posjeta Bosni i Hercegovini sve je bilo jasnije:

“Krajem 1992. sastao se sa Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem. Novinarima je otkrio suštinu tih razgovora: “Pokušali su me ubijediti da su na dobroj strani, ali sam znao da nisu. Stoga smo imali veoma teške razgovore, osobito sa Karadžićem. Pokušao me je ubijediti da je dobar psihijatar i pjesnik, ali mu nije uspjelo. Svi smo znali i ko je Milošević.

Oni su imali moć da zaustave rat. Ali nije samo njihova greška. Svijet nije imao volju da taj rat zaustavi. Moja uloga je bila, ne samo da ih pokušam uvjeriti da im svijet neće oprostiti, već da pokušam uvjeriti lidere u svijetu, osobito u Francuskoj i ovdje u Sjedinjenim Državama, da trebaju intervenirati. Bez intervencije Washingtona, Pariza i Londona, rat ne bi prestao.”

Bila je to 1992. godina pa je reagiranje Elija Vizela govorilo dovoljno o njegovoj sposobnosti da odmah prepozna zlo. Tek 1995. godine dogodio se do sada jedini sudski presuđeni genocid u Srebrenici. Veličina Elija Vizela potvrđena je pravovremenom borbom protiv sila zla. Eli Vizel je umro 2. jula 2016. u SAD-u.      

 

 

 

#BiH