Članak

Zoran Zaev pobjednik (ne)uspješnog referenduma u Makedoniji

Zaev bi vrlo brzo mogao kapitalizirati referendumske rezultate u svoju korist.

Piše: Haris Ljevo

Građani Makedonije u nedjelju su se na neobavezujućem referendumu opredjeljivali u vezi novog imena zemlje, ali na kraju je referendum bio neuspješan zbog bojkota većine građana, jer je na birališta izašlo 36,7 posto glasača.

Više od 600.000 Makedonaca na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?“ odgovorilo je sa ZA.

Održani referendum u Makedoniji dio je Dogovora potpisanog između premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa države, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija. 

Kakvi god da su bili rezultati referenduma, konačnu odluku ipak mora donijeti parlament, odnosno Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina zastupnika. Makedonski parlament broji 120 zastupnika, a za promjenu ustava potrebna je podrška 80 zastupnika.

Za konačnu promjenu imena države, nakon što se prođu sve procedure u Makedoniji, potrebna je ratifikacija i u parlamentu Grčke. 

Iako referendum nije uspio, aktuelni premijer Zoran Zaev, smatraju analitičari, može se smatrati pobjednikom. Zaev je prije tri mjeseca izjavio da će podnijeti ostavku ukoliko ne prođe referendum, ali sada ohrabren podrškom na referendumu najavio je put u nove pobjede.

Naime, Zaev je na prošlim izborima u Makedoniji osvojio nešto više od 400.000 glasova, dok je sada na referendumu njegova opcija dobila nešto više od 600.000 glasova. Mnogi smatraju da je to jasan znak da Zaev vodi Makedoniju pravim putem.

Zbog takvog rezultata Zaev je, ukoliko ne uspije dobiti dvotrećinsku većinu u Sobranju, najavio raspisivanje prijevremenih izbora kako bi na njima potvrdio svoju snagu i ostvario još bolji rezultat nego na prethodnim izborima što bi mu možda osiguralo potrebnu dvotrećinsku većinu u Sobranju. Ukoliko bi mu falila koja ruka za podršku, Zaev očekuje da bi mu se moglo priključiti 10 do 12 zastupnika protivničkog VMRO DPMNE, koji se ne slažu s nacionalističkom retorikom svoje stranke.

Zbog parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji će biti održani 20. oktobra 2019. godine, Zaev i Tsipras su se dogovorili da sporazum o promjeni imena ratifikuju do kraja ove godine kako bi Tsipras izbjegao nacionalističku retoriku protiv njega u izbornoj godini, jer i u Grčkoj postoji ogroman broj onih koji se protive sporazumu.

Dakle, uprkos bojkotu referenduma od strane pristalica predsjednika Đorđa Ivanova, referendum se, ipak, može smatrati uspješnim po Zorana Zaeva, jer je on pokazao da Zaev danas ima veću podršku građana nego kada je dobio mandat za formiranje vlade.

Zaev bi vrlo brzo mogao kapitalizirati referendumske rezultate u svoju korist.

#Region