Članak

Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu, ponovo će se odlučivati o određivanju jemstva Aliji Delimustafiću

Feraget je uputio žalbu i Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se odbija jemstvo. On je pojasnio da je bilo preliminarno dogovoreno da Delimustafić bude pušten uz jemstv

SARAJEVO, (Patria) – Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu advokata Ifeta Ferageta protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koje je odbilo prijedlog za određivanje jemstva i mjera zabrane njegovom klijentu Aliji Delimustafiću ratnom ministru unutrašnjih poslova RBiH koji se u pritvoru nalazi već 23 mjeseca, a suđenje još nije počelo.

Feraget je pojasnio da bi predsjednik Sudskog vijeća Igor Todorović trebao zakazati novo ročište na kojem bi ponovo bio predložen zahtjev za određivanjem jemstva i mjera zabrane.  

- Vrhovni sud FBiH je tim rješenjem naložio Kantonalnom sudu u Sarajevu da otkloni učinjene povrede i ponovo razmotri prijedlog odbrane za određivanje jemstva i mjera zabrane umjesto mjere pritvora - kazao je Feraget.

Sedam puta je do sada odgođen početak pretresa. Od potvrđivanja optužnice prošlo je više od 13 mjeseci.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu 11. oktobra 2017. godine potvrdio je optužnicu u slučaju „Pravda“ (akcija provedena u novembru 2016. godine) protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica. Sa nekoliko lica je potpisan sporazum o priznanju krivice, te je u predmetu ostalo 40 optuženih. Delimustafiću se pritvor produžava svaka dva mjeseca. 

Delimustafiću se na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Optuženi su da su počinjenjem krivičnih djela stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić koja ima i hrvatsko državljanstvo pobjegla je u Hrvatsku uoči akcije hapšenja, a Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još uvijek nije donijelo odluku o izručenju BiH niti ima za to zakonski određen rok. Zahtjev za izručenjem više od godinu se nalazi kod ministra pravosuđa Hrvatske Dražena Bošnjakovića.  

Feraget je uputio žalbu i Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se odbija jemstvo. On je pojasnio da je bilo preliminarno dogovoreno da Delimustafić bude pušten uz jemstvo od 1 milion KM i mjere zabrane, ali da je tužilac Samir Selimović pred sudom izjavio da se ne slaže sa predloženim jemstvom.

#BiH