Članak

Žiško za Patriju: Blok 7 je prevara, narod će ispaštati za sve

"To je kredit kojim ćemo mi platiti kineske radnike da izgrade termoelektranu s opremom koju će oni uvesti iz Kine. Znači to nije investicija, nego kredit", poručio je Žiško.

(Patria) - Izgradnjom Bloka 7 Bosna i Hercegovina će plaćati takse na CO2 emisije na šta je upozorio i evropski komesar Johannes, jer je to praksa u Evropskoj uniji, a mi tvrdimo da hoćemo u EU, kaže to za Patriju Denis Žiško, iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

"Znači onog momenta kad uđemo u EU morat ćemo plaćati ono što plaćaju Evropljani. Druga stvar, te takse će se vjerovatno uskoro provesti i prije ulaska u EU, kroz naše članstvo u Energetskoj zajednici. Takse na CO2 emisije su ti milioni koje ćemo plaćati kao taksu na električnu energiju dobivenu iz uglja“, tvrdi Žiško.

S druge strane, smatra ovaj aktivista Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, postoji velika vjerovatnoća da će Bosna i Hercegovina morati plaćati penale zbog nelegalne subvencije za kredit za Blok 7. On napominje da je to spominjao i Janez Kopač, kada je bh. parlamentarce upozoravao da ne usvajaju dokument kojim je Vijeće za državnu pomoć BiH definisalo da garancija za kredit ne predstavlja državnu pomoć.

"To nije tačno“, kaže Žiško i napominje da će BiH naknadno, kada se priključi EU, plaćati penale, kao što su ih Slovačka i Mađarske retroaktivno plaćale jer su dale garancije za kredit koji nije bio u skladu s pravilima.

Na pitanje koliko se cijela priča oko Bloka 7 politizira, Žiško kaže da BiH „niko nije natjerao da potpišemo ugovore i napravimo zakone kakve imamo“.

"U nekom normalnom društvu, ako postoji zakon i ako si potpisao neki ugovor onda si preuzeo i sve obaveze koje proizilaze iz tog ugovora. Problem našeg društva je što nas ne interesuju zakoni i ugovori, nego nas interesuje kolike su sankcije. Ako su male sankcije, ponašamo se ma 'hajde ba pusti zakon'. I to je problem našeg društva generalno, jer cijelo naše društvo funkcioniše na tom principu. Ako ozbiljna država potpiše nekakvu obavezu, međunarodni ugovor ili konvenciju, svojim potpisom se obavezala da provodi sve što piše u tome. Ako to ne radi onda je ta država neozbiljna i onda niko neće doći i ulagati u našu državu“, kaže Žiško za Patriju.

On smatra da se u slučaju Bloka 7 ne radi o ulaganju.

"To je kredit kojim ćemo mi platiti kineske radnike da izgrade termoelektranu s opremom koju će oni uvesti iz Kine. Znači to nije investicija, nego kredit. Izgradnju Bloka 7 neće raditi domaći radnici, nego kineski. Imate primjer Stanara, koji je izgrađen kineskim kreditom, gdje je kineska firma dovela 400-500 Kineza, koji su izgradili tu termoelektranu. Posjetio sam Stanare kad su se gradili, i uskoro ćemo u Tuzli imati naselje sa montažnim objektima, u kojem će živjeti 500-600 Kineza koji će graditi TE Tuzla. Slične slučajeve imamo u regiji, jer gdje god kineska firma radi, ona dovede svoje radnike. Niti stvaramo nova radna mjesta, niti pokrećemo svoju ekonomiju, a ono što će eventualno biti korist je korist za građevinsku operativu, jer ne mogu donijeti beton iz Kine, pa će građevinska opertiva koja radi za pojedine stranke dobiti ugovore i rastalit će se pare“, istakao je Žiško.

Na konstataciju da kineske firme rade i u EU, Žiško kaže da su dobile poslove jer su bile jeftinije.

"To je sasvim drugi slučaj i to je neuporedivo. Pelješac je neuporediv slučaj sa Blokom 7. Za Pelješac su bile evropske pare, raspisan je tender i firma koja je dala najbolju ponudu je kineska. U slučaju Bloka 7 imamo kineski kredit, koji je uslovljen time da taj kredit može potrošiti samo kineska firma, odnosno da se 80 posto sredstava mora vratiti toj kineskoj firmi“, smatra Žiško.

Na pitanje o ekološkom utjecaju Bloka 7, Žiško kaže da će emisija CO2 iz Bloka 7 biti veća nego iz blokova koji se gase.

"Varaju nas i oko fisibility studije, oni su lažirali cijenu CO2 emisija i procijenili da će cijena CO2 biti 7,2 eura, odnosno 2030. godine, oko 14 eura po kilogramu. Trenutna cijena CO2 emisija je 20 eura po kilogramu. Cijela priča o Bloku 7 je lažirana, da bi u periodu investicija političke partije koje sve to vode mogli to iskoristiti u političke u druge svrhe. A onog momenta kad se počne vraćati krediti ići će Evropi i plakati da ne mogu vratiti kredit, a Kinezi traže svoje pare, odnosno doći će do drastičnog poskupljenja električne energije, jer vi morate skupiti pare i vratiti kredit. Kako mislite prikupiti pare za vraćanje kredita i plaćanje CO2, a da ne govorimo o tome da ne plaćaju ništa za zagađenje. To će jednog dana doći na naplatu“, poručio je Žiško.

Predviđa i da će građani zbog svega ispaštati.

"Političke elite će otići negdje na Pelješac u svoje vikendice, a mi, ako nas i ostane nešto u BiH, ćemo se hvatati za glave“, zaključio je Žiško u razgovoru za Patriju.

#BiH