Članak

Pomorsko društvo u BiH: Otvoreno pismo zastupniku u Saboru Hrvatske Boži Ljubiću

Iz Pomorskog drušva u BiH već neko vrijeme upozoravaju da Hrvatska gradnjom Pelješkog mosta Bosni i Hercegovini zatvara izlaz na otvoreno more

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Pomorskog društva u Bosni i Hercegovini, Izet Bajrambašić, reagirao je otvorenim pismom na izjavu Bože Ljubića, zastupnika u Saboru Hrvatske koji je poručio: ,,To društvo nema nikakav legitimitet predstavljati Bosnu i Hercegovinu."

Iz Pomorskog drušva u BiH već neko vrijeme upozoravaju da Hrvatska gradnjom Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu Bosni i Hercegovini zatvara izlaz na otvoreno more, što je, kako navode, u suprotosnosti ne samo sa dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje, već se kosi i sa međunarodnim pravima. 

Iz Pomorskog društva u Bosni i Hercegovini tim povodom su pisali institucijama Evropske unije u Briselu, institucijama Republike Hrvatske, ali i samom Ljubiću, koji je saborski zastuponik u Hrvatskoj, rođen u Bosni i Hercegovoni. 

Ljubić je potvrio da je tokom glasanja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH dobio pismo Pomorskog društva u BiH, ali je odbacio navode iz pisma, dovodeći u pitanje i kredibilitet samog Društva.

Otvoreno pismo predsjednika Pomorskog društva u Bosni i Hercegovini, Izeta Bajrambašića, upućeno Ljubiću, prenosimo u cijelosti:

Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini (Društvo) je osnovano 31.12.2007. godine, Rješenjem broj UP08-07 -L-135107 i upisano je u Registar udruženja pod brojem RU648/07. Neposredni cilj i namjera Društva je postizanje punog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ostvarenja međunarodnih prava mora Bosne i Hercegovine na dijelu Jadranskom mora, koje nesporno pripada Bosni i Hercegovini. S tim ciljem, poduzet je niz aktivnosti kod međunarodnih institucija i organizacija, a posebno Evopske unije, Ujedinjenih nacija, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), te su detaljno informisana nadležna tijela i pojedinaci u Republici Hrvatskoj i jedanaest zastupnika u Parlamentu Evropske unije, kao i Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

Osnova tekučih aktivnosti Društva je činjenica, da je: Republika Hrvatska Pomorskim zakonikom (od 02. 02. 1994. godine i 14. 12. 2004. godine) proglasila svoj državni suverenitet na pomorskoj teritoriji i obali kopna Bosne i Hercegovine, na način da su ključne odredbe (vezano za suverenitet i polazne ravne crte) ovog zakonlka, decidno prepisane iz zakona SFRJ.

Tako je Republika Hrvatska sebe proglasila jedinom nasljednicom SFRJ na ovom dijelu Jadranskog mora, uzurpirajući pomorsku teritoriju Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Republika Hrvatska ne želi da ratificira "Ugovor o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine" koji su u Sarajevu prije 20 godina (30.7.1999. godine) potpisali predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Ovaj ugovor o državnoj granici je, očigledno, u suprotnosti sa zakonodavstvom (odredbama pomenutog Pomorskog zakonika), i to je neposredni razlog pisma i jasnog zahtjeva upučenog 18. 12. 2018. godine Boži Ljubiću, putem Kluba zastupnika HDZ-a (najbrojniji), te na znanje višestranačkom rukovodstvu Sabora. Ovom pismu su prethodili: objavljeni tekst "Ritam nesvršenog zločina“, usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i evopskom putu Bosne i Hercegovine, te negiranje i neprihvatanje cjelovite presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala od 29. 11. 2017 . godine. Izgradnja Peljelješkog mosta je tijesno vezana za namjere i ciljeve Republike Hrvatske, koje su detaljno opisane i utvrđene pomenutom presudom. 

Iskazano povezivanje hrvatske teritorije na jugu, pored ekonomičnijih, racionalnijih, uslužnijih i za građane prihvatljivi rješenja (tri puta kraća i četiri puta jeftinija veza), putem izgradnje Pelješkog mosta je samo potrebni izgovor za realizaciju opisanih strateških namjera i ciljeva. 

Jasno je svima da bi izgrađeni Pelješki most bio pomorsko dobro Republike Hrvatske sa punim nacionalnim suverenitetom u moru, površini i zraku. To bi, uz navedeno, bio konačni pečat za trajnu promjenu pravnih činjenica i stečenih prava, u ovom dijelu Jadranskog mora na štetu: suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnih prava Bosne i Hercegovine.

Upućeno pismo Boži Ljubiću, odnosno rukovodstvu Sabora Republike Hrvatske, jasno i direktno sugeriše prvi korak ka rješavanju pomorskih problema dvije države: izmjena Pomorskog zakonika, s ciljem rješavanja problema već narušenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnih prava Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo pismo kao ni ostale informacije (istinite, otvorene i provjerljive), upućene institucijama i pojedincima u Republici Hrvatskoj, nisu prihvaćene kao dobronamjerne, s ciljem rješavanja problema. Svakako danas, važnije od toga je činjenica da dostavljene informacije s argumentima, do danas nisu demontovane od bilo koga, ni na bilo koji način, te se shodno tome može zaključiti da je istinitost dostavljenih informacija i potvrđena.

U tekstu "To društvo nema nikakav legitimitet predstavljati Bosnu i Hercegovinu" Božo Ljubić na amaterski način pokušava izbjeći jasnu, potvrđenu i provjerljivu istinu o odnosu Republike Hrvatske prema suverenoj i samostalnoj državi Bosni i Hercegovini. On tumaći i objašnjava nešto što nigdje u svijetu ne postoji: da građansko udruženje (u ovom slučaju "Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini") nema legitimitet predstavljati državu. Nadalje, da bi devalvirao informacije, on na nevješt i neuk način iskazuje da ne zna koje je društvo u pitanju (imaju samo dva pomorska društva i oba su sa sjedištem u Sarajevu), te iznosi neistinu da ih ima ko zna koliko u Vogošći, Ostrožcu... On to čini s ciljem omalovažavanja istine i udaljavanja javnosti od istinitih informacija, a što je za njega lično, u datom statusu poražavajuće. 

Ovim putem, ustvari, Božo Ljubić jasno pokazuje da vidi i priznaje date informacije legitimnog i legalnog Pomorskog društva u Bosni i Hercegovini, ali je nemoćan za suprotnu tvrdnju, jer nema argumenata za to.

Svakako, Božo Ljubić je bitan i drag čovjek i zaslužuje zahvalnost, jer su preko njega dostavljene informacije i očigledno, povratno primljen stav rukovodstva Sabora Republike Hrvatske i Kluba HDZ-a, gdje je on član i uvažavani zastupnik iz Bosne i Hercegovine.

Na kraju, poštujući sve deklarativno iskazane stavove političara i državnih tijela u vezi „dobrosusjedskih odnosa" i međusobnog priznavanja dvije države, zahtjev Društva i dalje ostaje isti: da Sabor usvoji izmjene i dopune važećeg Pomorskog zakonika Republike Hrvatske u kojem bi se otklonile sve još uvijek važeće odredbe, kojima je ugrožen suverenitet i teritorijalni integritet, te međunarodna prava Bosne i Hercegovine.
 

#BiH