Članak

Zastupnici traže da Tegeltija i drugi članovi VSTV-a podnesu ostavke

Višesatno zasjedanje Predstavničkog doma PSBiH okončano je usvajanjem određenih zaključaka,

(Patria) - Višesatno zasjedanje Predstavničkog doma PSBiH okončano je usvajanjem određenih zaključaka, a rasprava je obavljena po dviej tačke dnevnog reda - stanja u pravosuđu i migrantskoj krizi. Zaključci Šemsudina Mehmedovića usvojeni su, a riječ je o zaključcima kojima se traže hitne izmjene Zakona o VSTV-u te da predsjednik VSTV-a i članovi VSTV-a podnesu ostavku. Zastupnici su jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a za 2018. godinu.

Također usvojen je zaključak Edite Đapo da se u Budžetu iznađu sredstva kako bi se educirali agencije za provedbu zakona kako da postupaju prilikom hapšenja kriminalca u prisustvu djece. Usvojen je i zaključak Damira Arnauta kojim je predložio osnivanje privremene istražne komisije ovog doma koja će istražiti aktuelno stanje u pravosudnim institucijama BiH sa posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim za put  BIH ka članstvu u EU.

Usvojen je zaključak Saše Magazinovića da Minisptarsvo pravde u roku od 30 dana sačini i dostavi PS BiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije.

Nisu usvojeni zaključci Jasmina Emrića u vezi migrantske krize kojim se podržavaju zaključci Skupštine USK i prijedlozi mjera stabilizacije na području tog kantona, da se iznađu finansijska sredstva i da Vijeće ministara i sve nadležne institucije na državnom niovu uzmu aktivniju ulogu u rješavanju ovog problema. Nije postojala enitetska većina iz RS-a.

Veći dio današnje sjednice posvećen je stanju u pravosuđu, pa su zastupnici iznijeli niz nezadovoljstava na rad VSTV-a, s nagalskom na posljednju aferu u koju je uključen predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. 
S druge strane rasprava o migrantskoj krizi trajala je svega 55 minuta.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a je tako kazao kako je afera "Potkivanje" pokazala da je VSTV nedodirljiv.

“Disciplinska komisija je rekla da je prijava nedopuštena, ne postoji za predsjednika VSTV-a odgovornost. Pa ko u ovoj državi ima da nije odgovoran za svoj rad, otuđili su se od države i naroda i doprinijeli da je BiH u sistemskoj korupciji”, kazao je Mektić, pozivajući narod da izvrši opći pritisak kako bi se stanje u BiH promijenilo.

Podsjećamo hitna sjednica ovog doma sazvana je od strane 14 zastupnika iz osam političkih partija. Današnjem zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a (Staša Košarac, Snježana Novaković Bursać, Dragan Bogdanić, Vojin Mitrović, Obren Petrović, Nebojša Radmanović) sa svojim političkim partnerima (Nenad Stevandić, Nenad Nešić i Jakov Galić).

Zastupnici su informaciju Vijeća ministara o kontroli i upravljanju migranatskom krizom sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona ocijenili nepotpunom.
Jasmin Emrić (A-SDA) u toku rasprave iznio je čuđenje da u Infromaciji Vijeća ministara nema podataka za USK, nema podataka da tamo imaju prihvatni centri i da je tamo jedna vrlo teška i neizvjesna situacija. 

“Bez obzira što znamo da migranti idu ka granici EU prema sjeverozapadu, ne može se desiti da niti jedna policija ne provede akciju na Željezničkoj stanici u Sarajevu i time spriječi dolazak u USK. Ilegalni migrant legalno dolaze u Biha’, pa kako“, upitao je Emrić.

Uprava policije MUP-a USK od 1. 1. do 19.6.2019. legitimisala je 17.021 migranta. 

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a BiH,  kazao je kako se teret migrantske krize mora ravnopravno podijeliti na oba entiteta, a ne samo na USK.

“Migranti ne kriju da ne žele ostati u BiH. Mi trebamo pokazati više osjećaja prema tim ljudima jer smo i sami bili u njihovoj situaciji. Ovdje se mora prekinuti lanac krijumčarenja migranata. Sud i Tužilaštvo BiH moraju sankcionirati takve osobe. Moraju se spriječiti oni krijumčari koji su se obogatili na muci tih ljudi”, kazao je Nikšić

#BiH