Članak

KOMENTAR Veliko Tužilaštvo za mali kriminal

Tužilaštvo BiH u posljednje tri decenije nije razriješilo nijedno ubistvo koje je kvalifikovano kao političko!

Piše: Amra Varatanović


Referendum, Bobar banka, Pavlović banka, Pandora sve su to predmeti koje Tužilaštvo BiH nikada nije do kraja rasvijetlilo.

Optužnica za referendum o 9. januaru neustavnom danu RS proveden 25. septembra 2016. godine u Republici Srpskoj nikada nije potvrđena jer je Sud BiH cijenio da nije bilo dovoljno dokaza koji ukazuju na postojanje krivičnog djela. U slučaju koji je bio više nego jasan Tužilaštvo BiH je zakazalo. I nije to jedini primjer.

Ko se još sjeća da je u toku suđenje Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH od čijeg se iskaza tresao najviši politički vrh u BiH. O Pandori se govorilo kao o najvećem slučaju korupcije, a šteta po budžet BiH mjerila se blizu dvije milijarde maraka. Postignutim sporazumima i nagodbama optužnica samo tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila. Šteta po budžet BiH od blizu dvije milijarde maraka kako se ranije spominjalo, danas je svedena na svega nekoliko stotina hiljada maraka.

Tužilaštvo BiH zakazalo je i u slučaju nestanka municije i druge opreme iz Granične policije BiH. Mediji su mjesecima izvješavali o toj aferi. Ni do danas ne znamo ko je i za kakve potrebe otuđio opremu iz skladišta Granične policije BiH niti je utvrđena odgovornost prvog čovjeka te policijske agencije Zorana Galića.

Porodica ubijenog mladića Dženana Memića već godinama poziva Tužilaštvo BiH da preuzme slučaj ubistva, otkrije i procesuira sve one koji su učestvovali u sakrivanju dokaza i usmjeravanju istrage u pogrešnom smjeru. Još prošle godine Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, ali do danas nema naredbe o provođenju istrage. U više navrata iskaz je davao otac ubijenog mladića Muriz Memić, a postoje elementi organiziranog kriminala. Porodica Memić podnijela je krivične prijave protiv više od 40 osoba na čelu sa bivšom glavnom tužiteljicom KS Dalidom Burzić. Ona je u februaru 2019. godine izabrana za sudiju Suda BiH.

Kada je riječ o slučaju ubistva Davida Dragičevića koje je nerasvijetljeno više od godinu dana, do danas nema optužnice za ubistvo, dok Tužilaštvo BiH još uvijek nije preuzelo predmet koji vodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. I tom slučaju porodica Dragičević optužila je najviši politički i policijski vrh za umiješanost u sakrivanje ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Posljednji u nizu promašaja Tužilaštva BiH je u aferi Potkivanje čiji je glavni akter predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Privrednik Nermin Alešević snimio je kako daje novac inspektoru SIPA-e, nakon čega inspektor govori da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju. Snimak je izazvao oštre reakcije javnosti, ali i međunarodne zajednice koja poziva nadležne institucije da do kraja rasvijetle slučaj Tegeltija. I dok je predsjednik VSTV-a saslušan samo kao svjedok, sva krivica spala je na Aleševića kojem se na teret stavljaju dva krivična djela - davanje mita i nezakonito snimanje.

Tužilaštvo BiH u posljednje tri decenije nije razriješilo nijedno ubistvo koje je kvalifikovano kao političko!

I dok ambasade, nevladine organizacije i međunarodna zajednice pozivaju pravosudne institucije da rade u skladu sa zakonom napominjući da je svaki građanin jednak pred zakonom, svi ovi slučajevi pokazuju da među nama postoje oni koji su zaštićeni i amnestirani bilo kakve odgovornosti bez obzira na krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić u posljednjem javnom istupu nije imala adekvatan odgovor na kritike koje je uputila Misija OSCE-a kada je riječ o predmetima ratnih zločina jer je iz godine u godinu zabilježen pad broja osuđujućih presuda. Tadić je i nakon takvih zamjerki još uvijek glavna karika u pravosuđu Tužilaštvo BiH od čijeg (ne)rada zavise optužnice, sudski postupci i same presude.   

#BiH