Članak

Slab odziv građana na protestima pred Ambasadom Hrvatske

Organizatori protestnog okupljanja ističu da je i današnji slab odziv građana svjedok „naše letargije i da je Sarajevo pokazalo da ga ne zanimaju ostali dijelovi BiH“.

SARAJEVO, (Patria) – Na protestima koji se održavaju ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu zbog odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori čime će biti ugroženo oko 250.000 stanovnika na granici BiH i Hrvatske, okupila se tek nekolicina građana. Oni su nosili transparente sa ispisanim porukama 'Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori', '300.000 Bosanaca i Hercegovaca na direktnom udaru hrvatske odluke', 'Hrvatska, poštuj živote svojih susjeda'...

Organizatori protestnog okupljanja ističu da je i današnji slab odziv građana svjedok „naše letargije i da je Sarajevo pokazalo da ga ne zanimaju ostali dijelovi BiH“.

"Nije kiša ta nepogoda koja će da pogodi naše građane, ako dođe do izgradnje deponije nuklearnog otpada na granici sa BiH. Svi smo u osnovnoj školi učili šta znači nuklearna radijacija. Ovo je dokaz neke letargije. Lično sam pozvala građane Sarajeva da dođu na protest. Ovom protestu pridružili su se građani Bijeljine, zenice i drugih gradova, a ovaj odziv Sarajlija je porazan", poručila je Maida Šabeta iz Udruženja "“Climate Save Bosnia”.

Ovo je više politički problem i ako naše institucije ne reaguju, zašto bi Hrvatska. 

Udruženja Eko akcija danas su saopćenjem za javnost podržali današnje okupljanje, ali smatraju da bi adresa protesta morala biti i Delegacija Evropske unije u našoj zemlji.

„Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će direktno ugroziti snabdijevanje Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH već odnosa Evropske unije prema našoj zemlji. Propisi zaštite okoliša i vitalnih prirodnih resursa u EU vrlo su jasni i striktni, ali to očigledno ne važi za zemlje na periferiji Unije, prema kojim se ona sve više odnosi kao kolonijalna sila. Nakon Strategije za Zapadni Balkan u kojoj okoliš jedva da se spominje, takav kolonijalni odnos ponavlja se i na primjeru odlaganja nuklearnog otpada, protivno Konvenciji o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, a koje je i EU potpisnica, kao i Slovenija, Hrvatska i BiH. Ovim se dodatno otežava i ugrožava život ljudi u krajevima već uveliko opustošenim politikom odvlačenja mladih i stručnih kadrova koju provode neke članice EU, dok sama Hrvatska svjesno štetnom uticaju izlaže svoja područja naseljena stanovništvom iz manjinskog naroda“, navode iz Eko akcije. 

Podsjetili su kako je Evropska unija reagirala na izgradnju Bloka 7 TE u Tuzli, pod izlikom zabrinutosti za okoliš. 

„Budući da je takva reakcija izostala u slučaju TE Stanari, za koju je kapital stigao iz same Unije, kao i u ovom slučaju nuklearnog otpada, može se zaključiti da je EU zabrinuta samo za svoj uticaj na Balkanu, koji očigledno smatra isključivo svojom kolonijalnom teritorijom“, navode iz Eko akcije. 

#BiH