Članak

Institucionalna saradnja BiH, Srbije i Hrvatske u pronalasku nestalih osoba

Odalović je naglasio da je u cijelom procesu bilateralna saradnja nezamjenljiv mehanizam.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović potpisali su danas u Sarajevu Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Također, predsjedavajući Kolegija direktora Perišić i pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepan Sučić potpisali su Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske za provedbu Protokola o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u traženju nestalih osoba.

Nakon potpisivanja, obraćajući se prisutnima predsjedavajući Kolegija direktora Perišić je kazao da se potpisanim pravilima bliže uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja svih aktivnosti. On je istakao da bi bez institucionalnog okvira i saradnje bilo nemoguće pronaći posmrtne ostatke te da se bez uključivanja svih aktera u proces sigurno neće doći do cilja.

„Nadam se da je današnje potpisivanje mali, a ustvari veliki korak ka našem cilju, a to je pronalazak nestalih lica“, poručio je Perišić.

Odalović je naglasio da je u cijelom procesu bilateralna saradnja nezamjenljiv mehanizam.

„Ovo danas je potvrda da mi na tom nivou uređujemo naše odnose. Iza nas su desetine hiljada riješenih slučaja ali i blizu 12.000 još neriješenih. Dok god se jedno lice vodi kao nestalo, u
našem mandatu ćemo se baviti traženjem“ rekao je Odalović. On je naveo i da porodice nisu previše opterećene odakle ko dolazi ali njihovi zahtjevi su jasni.

"Svi tražimo i od nas svi traže", poručio je Odalović te dodao da se svi zalažu da budu procesuirani svi oni koji su počinili zločine nad onim čiji se posmrtni ostaci danas traže.

Pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepan Sučić podsjetio je da se u Hrvatskoj još uvijek traže 1.892 osobe.

„Pitanje nestalih osoba je humanitarno pitanje. Pitanje nestalih osoba mora biti izdvojeno iz svih otvorenih pitanja u međudržavnoj saradnji Hrvatske i sa BiH, a prije svega sa Srbijom“, kazao je
Sučić.

Današnjem svečanom potpisivanju pravila postupanja prisustvovao je i Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

„Traženje i identifikacija nestalih osoba je od ključne važnosti za sve nas ali posebno za one koji još uvijek traže 12.000 svojih najmilijih. Ovo je pitanje pravde i humanosti“, poručio je Field.

Inače, kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije i žrtve proteklog rata, još uvijek se traga za 12.000 osoba. Istovremeno postoji više od 4.000 NN slučajeva smještenih u objektima na području bivše Jugoslavije. 

#BiH