Članak

Do nekih boljih dana, ostanite zdravi!  

U odluci koja je stupila na snagu pogažena je svaka riječ ove zakletve, a o časti, savjesti, kršenju ljudskih prava suvišno je i govoriti. 

Piše: Amra Varatanović

Pune dvije sedmice na snazi je odluka da se na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu vodi stroga kontrola urađenih dijagnostičkih pretraga, a kako bi se smanjili troškovi. Takvu odluku donio je direktor Hirurške discipline Dželaludin Junuzović. Za nju je morao imati saglasnost i generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. 

U odluci koju je Junuzović potpisao navodi se da se „pacijenti nepotrebno izlažu zračenju“. No, kako je moguće da se pravovremena dijagnoza uspostavi bez odgovarajuće dijagnostike. Da li će ovakva odluka značiti da će ljekari zbog naredbe o uštedama proizvoljno utvrđivati dijagnoze. Da li je na takav način ugroženo zdravlje svakog pacijenta koji se uputi na KCUS? Dijagnostika se traži u slučajevima kad se sumnja na teška zdravstvena stanja. 

I nakon odluke koja prema tvrdnjama ljekara koji su decenije proveli radeći taj humani poziv, nije zabilježena u historiji medicine, izostala je svaka reakcija struke, ljekara koji su direktni krivci ukoliko zbog izbjegavanja potrebne dijagnostike uspostave pogrešnu dijagnozu, pa i same javnosti i pacijenata. Nema reakcije ni Ljekarske komore KS, Sindikata doktora i stomatologa KS, zdravstvenih radnika bez obzira imaju li ikakve veze sa KCUS-om. Kako je moguće da su u ovom trenutku važniji koeficijenti za plaću, nego životi građana?

Postavlja se pitanje i (ne)etičnosti same odluke menadžmenta KCUS-a. U tekstu Hipokratove zakletve koju polažu svi doktori medicine nakon okončanog studija, navodi se da će „svoje zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno“.

„Najvažnija će mi briga biti zdravlje mog pacijenta. Poštovat ću tajne onog ko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi sestre i braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog porijekla, roda, nacionalnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika. Apsolutno ću poštovati ljudski život. Ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja radi kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda. Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast“, navodi se u Hipokratovoj zakletvi. 

U odluci koja je stupila na snagu pogažena je svaka riječ ove zakletve, a o časti, savjesti, kršenju ljudskih prava suvišno je i govoriti. 

Kako je moguće da ovakva odluka nije bila okidač za reakciju jednog od osnivača Kantona Sarajevo koji je i najveći finansijer KCUS-a. Nije li upravo jedna od mjera na koju se Vlada KS obavezala u ovom mandatu unapređenje zdravstvenog sistema i briga za pacijente. Jasno je da KS nema nadležnost da smjenuje generalnog direktora KCUS-a jer to radi UO kojeg imenuje Vlada FBiH, ali je neshvatljivo da izostane bilo kakva reakcija na odluku koja je moralno i zakonski upitna u svakom pogledu. 

Kako god da je pokušate tumačiti doći ćete do zaključka da su narušena prava pacijenata, a ljekari su onemogućeni da na pravovremen način uspostave dijagnozu i pomognu pacijentu. I oni koji bi se oglušili o naredbu Junuzovića, prema istoj bi na sljedećem sastanku morali objašnjavati zašto su tražili da se radi dijagnostika!  

Već četvrtu godine na snazi je „probna“ odluka o zatvaranju KUM-a KCUS-a ponedjeljkom i petkom i upućivanje pacijenata u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Niko ne zna koliko je života izgubljeno zbog vozanja od bolnice do bolnice, jer ljekari među sobom znaju da je bilo takvih slučajeva. O nekima je pisano, otvorene istrage, ali bez ikakvog epiloga. Nikada nije definisan ni put pacijenta na način da ljekari Hitne pomoći, ma koji da je dan u sedmici, na osnovu zatečenog stanja donose odluku gdje se pacijent treba zbrinuti. 

Odluka o strogoj kontroli dijagnostičkih procedura što bi u surovom smislu tih riječi značilo zabranu obavljanja istih kod pacijenata nije bila sporna ni za Federalnu inspekciju. Danima iz te institucije nema odgovora da li će provesti inspekcijski nadzor i kada su to posljednji put učinili na KCUS-u.

Do nekih boljih dana, ostanite zdravi!

#BiH