Članak

Ko blokira Zakon o šumama u FBiH: HDZ ili interesne grupe

Teško će se naći stručnjak koji sa sigurnošću može odrediti štetu koju je ovaj entitet pretrpio zbog takve situacije. 

(Patria) - Federacija Bosne i Hercegovine skoro 10 godina nema Zakon o šumama. Zakon koji je usvojen 2002. godine, ukinut je zbog neustavnosti 27. novembra 2009. godine.

Od tada do danas ova oblast u većem entitetu nije zakonski regulisana. Zakon o šumama je dio paketa Reformske agende, ali u određenom trenutku i predmet zastoja rada Parlamenta FBiH, zajedno sa zakonom o borcima.

Teško će se naći stručnjak koji sa sigurnošću može odrediti štetu koju je ovaj entitet pretrpio zbog takve situacije. 

Vlada Federacije BiH je na sjednici od 7. jula 2017. godine utvrdila Nacrt zakona o šumama, koji nikada nije došao pred zastupnike i delegate Parlamenta FBiH.

Zakonu su se usprotivili Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Udruženje inženjera i tehničara šume FBiH, te Skupština Zapadnohercegovačkog kantona.

"Prijedlog zakona o šumama, koji je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru je plod usaglašenih stavova zainteresiranih strana po svim pitanjima i dostavljenim primjedbama i prijedlozima na tekst zakona nakon provedenih javnih rasprava", navodi se u odgovoru na upit agencije Patria Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Iz Ministarstva kažu da ne mogu procijeniti jesu li primjedbe na predloženi zakon razlog zbog kojeg Parlament FBiH ignoriše ovaj zakon. 

Vlada FBiH je u augustu ove godine uputila urgenciju u oba doma Parlamenta FBiH sa setom zaključaka, u kojoj je između ostalog navedeno: "U cilju prevladavanja teškog stanja u oblasti šumarstva, izazvanog nepostojanjem zakona o šumama u FBiH, Vlada urgira da se hitno uzme u razmatranje Prijedlog zakona o šumama".

 

Kada je riječ o štetama koje FBiH trpi zbog nepostojanja zakonske regulative u oblasti šumarstva iz resornog ministarstva za NA Patria navode brojne razloge. 

"Nepostojanje Zakona o šumama na nivou FBiH dovodi do bespravne sječe šume i bespravnog zauzimanja državnog šumskog zemljišta, onemogućen je efikasan rad šumarske inspekcije, ne izvršavaju se radovi predviđeni šumsko-gospodarskom osnovom (šumsko-uzgojni radovi, izgradnja šumskih komunikacija, ostali radovi biološke obnove šuma), šumsko-gospodarske osnove se ne izrađuju jednoobrazno niti je izrada istih, kontrola izrade i realizacije na nivou Federacije BiH, nema finansiranja projekata od općeg interesa u šumarstvu, nema efikasne zaštite šuma od požara i biljnih bolesti, ugrožava se stabilnost šuma i drastično smanjuju prihodi od šume, nema priliva sredstava u Budžet FBiH po osnovi korištenja državnih šuma i šumskog zemljišta, onemogućeno je zakonito usmjeravanje prikupljenih sredstava u Budžetu FBiH, ne izvršavaju se ustavne nadležnosti FBiH iz oblasti šumarstva. Neprocjenjivo je velika šteta zbog nepostojanja Zakona o šumama na nivou Federacije BiH", kažu iz Ministarstva za Patriju. 

Parlamentarci i izvori u Vladi FBiH negiraju da su prigovori na Prijedlog zakona o šumama uzrokovali da on ne dođe na dnevni red parlamentarnih domova. 

Nezvanično kažu: "Dok je HDZ u federalnoj vlasti Zakon o šumama neće dobiti podršku. Osim u slučaju da se njima napravi protuusluga". 

Jedan od razloga protivljenja HDZ-a Zakonu o šumama je i činjenica da se svojevremeno predlagalo da vlasništvo nad šumama ne može biti federalno, nego općinsko. 

S druge strane, šume kao bogatstvo svih u Federaciji BiH, krčme se bez računa i krčmara. To bogatstvo je sve manje, a računi profitera na šumskim sortimentima sve "deblji".

Hoće li federalni parlamentarci čekati da planine i brda postanu goleti, da opasnost od klizišta ugrozi veći broj stanovnika, pa da se počnu ponašati odgovorno i raditi posao za koji su preplaćeni. 

Do tada će i životinjski dio šumskog eko sistema biti na istom putu kao i građani ovog entiteta - preko granice. 

#BiH