Članak

Protesti novinara u Sarajevu za sve kolege iz Bosne i Hercegovine

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto podsjetio je da su brojni slučajevi napada na medijske radnike u Bosni i Hercegovini i dalje bez sudskog epiloga.

SARAJEVO, (Patria) - Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održali su u ponedjeljak mirne proteste u Sarajevu, nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji, javlja Novinska agencija Patria.

Grupa navijača FK Sarajevo prisilili su u petak navečer novinara web portala Radio Sarajevo da izbriše tekst o navijaču tog kluba koji je u Bjelorusiji uhapšen i osuđen zbog posjedovanja droge, dok je samo nekoliko dana ranije novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banja Luke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih političara iz SNSD-a iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u avgustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH. 

Novinari su se okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici, odakle su krenuli prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo a nakon toga i prema Državnom parlamentu, tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Novinar i član uredničkog tima portala Radio Sarajevo Faruk Vele zahvalio je kolegama na podršci.

"Napad na našu redakciju samo je povod ovog okupljanja. Ovo je i izraz podrške svim drugim kolegama širom Bosne i Hercegovine koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo je podrška i za kolege Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Nevresa Dedića, Vladimira Kovačevića i sve druge kolege koji su proteklih godina napadani. Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare - oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu, gdje će konačno na valjan način biti donesena odluka da je napad na novinare napad na službenu osobu", poručio je Vele.

On je potcrtao da su medijske slobode osnovne vrijednosti demokratskih društava.

"Ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, ukoliko dozvolimo da se silom uređuju naši mediji, onda ulazimo u zonu mraka i jako će teško biti raditi naš posao, a već je jako teško biti novinar u BiH", kazao je Vele, dodajući da država mora zaštititi novinare, koji imaju pravo na sigurnost i slobodu.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto podsjetio je da su brojni slučajevi napada na medijske radnike u Bosni i Hercegovini i dalje bez sudskog epiloga.

Novinarima su podršku pružili i zastupnik u Državnom parlamentu Saša Magazinović iz SDP-a, zastupnik u Parlamentu FBiH Amer Obradović, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, ured gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake te kantonalna ministrica obrazovanja u Sarajevu Zineta Bogunić.

Protest novinara osiguravali su pripadnici Policijske stanice Centar koji su pratili novinare trasom kretanja. 
 

#BiH