Članak

Medicina od Senata UNSA-e zahtijeva smjenu Škrijelja

Rektora može prijevremeno razriješiti i Upravni odbor ali iz razloga koji se odnose na poslovanje Univerziteta u Sarajevu.

SARAJEVO, (Patria) – Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta danas je uputilo zahtjev Senatu Univerziteta u Sarajevu za smjenu rektora Rifata Škrijelja i Uprave Univerziteta u Sarajevu. Takav zaključak donesen je na sjednici NNV-a koja je održana prošle sedmice na KCUS-u, a za je glasalo 102 prisutnih. Na istoj sjednici, tvrde dobro upućeni izvori, direktorica KCUS-a i profesor na Medicinskom fakultet Sebija Izetbegovića kazala je kako postoji "kritična masa za smjenu rektora". 

U svom zahtjevu NNV Medicinskog fakulteta kojeg vodi nelegalna dekanesa Semra Čavaljuga čiji novi izbor za dekanesu nakon razrješenja nikada nije potpisao rektor Rifat Škrijelj, navodi da bez obzira na Zakon o visokom obrazovanju KS koji jasno propisuje ko i kako podnosi zahtjev za razrješenjem rektora, zahtijevaju od Senata Univerziteta u Sarajevu da neodložno razmotri sve njihove navode. 

Razloga za smjenu kako navode iz NNV-a ima više tvrdeći između ostalog da se krši Zakon o visokom obrazovanju u provođenju integracije UNSA, da vlada haotično stanje na Univerzitetu u Sarajevu u smislu finansijskog poslovanja članica UNSA-e, gomilanja administracije, uništavanje autonomije UNSA-e. 

„Ukoliko Senat odbije da raspravlja o trenutnoj situaciji na Univerzitetu u Sarajevu, uključivši i naše brojne i više puta ponovljene primjedbe, Senat će pokazati da se otvoreno stavlja u službu daljeg uništavanja Univerziteta i da ne želi Medicinski fakultet u sastavu Univerziteta u Sarajevu“, navode iz NNV-a Medicinskog fakulteta tražeći i da nakon smjene Uprave Senat kao najviše tijelo Univerziteta, pokrene i postupke lične dodatne odgovornosti svih krivaca za sadašnje stanje na Univerzitetu i da ih, u odgovarajućem procesu, potpuno odstrani iz sastava uposlenika Univerziteta u Sarajevu. 

Rektor Škrijelj je u reakciji za NAP kazao da je takav zahtjev pokušaj da jedno vijeće jednog fakulteta smijeni rektora Univerziteta.

"Kad bi se u BiH i na Univerzitetu u Sarajevu dogodilo da oni koji su smijenjeni, smjenjuju one koji su ih smijenili po zakonu, onda bi to bio solidan cirkus", kazao je Škrijelj napominjući da Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta imaju tačno propisane procedure kako se vrši prijevremeno razrješnjenje rektora.

"Ne može im niko zabraniti da se oni obraćaju kao Vijeće, ali će to vijeće i njihova inicijativa, nadam se, osnivaču, u ovom slučaju Skupštini i Vladi KS, Općinskom sudu u Sarajevu i Tužilaštvu, biti signal da svoje poslove urade kako treba. To bi vam isto bilo kao kada bi neki službenik koji je smijenjen u nekoj drugoj službi, traži da se smijeni njegov šef koji ga je smijenio. Ovo je baš tako ovdje", ističe Škrijelj dodavši da je riječ o odmazdi jednog Vijeća.

Ko može podnijeti prijedlog za razrješenje rektora?

Prema Zakonu o visokom obrazovanju KS, obrazložen prijedlog za razrješenje rukovodioca visokoškolske ustanove Senatu može podnijeti ministar u ime osnivača, sam osnivač, najmanje jedna trećina članova Upravnog odbora, najmanje jedna trećina članova Senata i najmanje tri vijeća organizacionih jedinica.

„O prijedlogu za prijevremeno razrješenje rukovodioca visokoškolske ustanove Senat odlučuje tajnim glasanjem i za donošenje odluke o razrješenju potrebna je natpolovična većina od ukupnog broja članova Senata sa pravom glasa“, navodi se u Zakonu. 

Rektora može prijevremeno razriješiti i Upravni odbor ali iz razloga koji se odnose na poslovanje Univerziteta u Sarajevu. Rukovodilac visokoškolske ustanove za svoj rad u domenu akademskih pitanja odgovora Senatu, a u domenu poslovanja Upravnom odboru, precizira se u Zakonu. 

#BiH