Članak

Tegeltija izlaže ekspoze, članovi Predsjedništva BiH na putu

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četvrta po redu,održava se danas u Sarajevu.

SARAJEVO, (Patria) - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četvrta po redu, održava se danas u Sarajevu.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH kazao je da je na dnevnom redu sjednice potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) te imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma - Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije, Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a kazao je da nema članova Predsjedništva BiH na sjednici a što je njihova obaveza kod imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali je Zvizdić kazao da su svi članovi na službenom putu.

Zastupnici su na kraju izglasali da Predstavnički doma bez prisustva članova Predsjedništva raspravlja o imenovanju Tegeltije.

Zoran Tegeltija, budući predsjedavajući Vijeća ministara je izložio svoj ekspoze te je odmah kazao da je privržen Ustavu BiH, poštovanju Dejtona i da izražava puna načela demokratije.

Napomenuo je da je pristupanje EU perspektiva za BiH. Istakao je da je nepotrebno taj put zaustavljen, te da Mehanizam za koordinaciju treba da zaživi u punom kapacitetu.

„Spreman sam da zajedno s vama uspostavimo stabilno funkcioniranje vlasti, da radimo na reformama koje će pomoći građanima da kvalitetnije žive. Analizirao sam dokumente i svjestan sam svih obaveza koje nas čekaju. Svjestan sam i težine koju nosi ova funkcije. Već više od godinu BiH nije uspjela da formira vlast, a obaveza nam je da u narednom periodu radimo predano da nadoknadimo vrijeme koje je iza nas. Zato moramo ubrzati reforme kako bismo otvorili pregovore o pridruživanju EU.

On je kazao da potpun plan rada Vijeća ministara će biti pripremljen i objavljen kada se formira Vijeće ministara.

„Moramo odblokirati sve procese i u VM i PSBiH, usvojiti Budžet i sredstva za investicije staviti na raspolaganje entitetima“, dodao je Tegeltija.

Napomenuo je da socijalni i sigurnosni izazovi s kojima se susreću građani ne trpe odlaganje.

„BDP je na nivou 1/3 BDP-a u EU, prema studiji rasta trebat će nekoliko decenija da se BiH približi EU. Privatni sektor ima poteškoće“, istakao je Tegeltija.
Istakao je da se posebno mladi i žene suočavaju s poteškoćama u zapošljavanju.

„Osiguran je stabilan rast BDP-a. Za ubrzan ekonomski rast potrebno je restruktuiranje posebno javnog sektora, poticanje investicija. Spreman sam provesti sve reforme koje ćemo usuglasiti s entitetima da ubrzamo ekonomski rast. 

Tegeltija je kazao da će unaprijediti budžetsko planiranje.

"Ograničit ćemo zaposlenost i plate radeći tako na produktivnosti javne uprave. Zakon o osiguranju depozita ćemo usvojiti u skladu sa direktivom o obnovi banaka. Posebnu pažnju ćemo posvetiti digitalnom unapređenju zemlje. Pored toga provest ćemo digitalnu reformu, a to će donijeti nov način za borbu protiv korupcije", dodao je Tegeltija.

Budući premijer BiH govorio je i unapređenju kapaciteta institucija za povlačenje pretpristupnih fondova za ruralni razvoj. Također, Tegeltija je govorio o osiguranju novčanih sredstava za izgradnju putne infrastrukture.

Samo one aktivnosti koje se baziraju na dogovoru su dobre, napomenuo je Tegeltija.

"Ne možemo sebi dozvoliti da pitanja oko kojih nema koncenzusa dominiraju u BiH", istakao je Tegeltija.

Najavio je i usvajanje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, te usvajanje zakona koje se odnose na pravosudne institucije. Istakao je i da će uspostaviti mehanizam za održavanje sjednica Vijeća ministara s entitetskim vladama, te je kazao da će prvo održati sastanke s entitetskim premijerima.

Donošenje budžeta jedan je jedan od prioriteta budućeg Vijeća ministara, dodao je on. 

"Socijalni i bezbjednosni izazovi s kojima se suočavaju građani i zemlja, ekonomija, reforma javne uprave, vladavina prava, evropski put, migrantska kriza, izbjeglice, mladi, žene i ostale kategorije društva, bit će ključna pitanja kojima će se baviti Vijeće ministara BiH", kazao je Tegeltija. 

#BiH