Članak

OHR i VSTV dobili dopis: Zaštitite ljudska prava i umjetničke slobode

Nažalost, odmah nakon ove dvije izvedbe, muftija Abdibegović se – bez ikakvog razloga i suprotno svim dogovorima -isključio iz daljnje saradnje

SARAJEVO, (Patria) - Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u Bosni i Hercegovini književnici Ivan Lovrenović, Mile Stojić, Miro Petrović, Faiz Softić i Safet Sijarić poslali su dopis koji Novinska agencija Patria prenosi u cjelosti.

„U cilju zaštite ljudskih prava i umjetničkih sloboda te razvoja umjetnosti u Bosni i Hercegovini, skrećemo Vam pažnju na rješenja Općinskog suda u Travniku te Kantonalnog suda u N. Travniku kojima su ove sudske instance flagrantno prekršile Ustav i sve zakonske propise ove države donoseći ih u ime nacionalno-vjerskih oligarhija, u čijim su rukama i koje besramno štite.

Poznati bh. pisac, Džemaludin Latić, prije desetak godina sklopio je ugovor sa muftijom Nusretom Abdibegovićem, predsjednikom vjerskokulturne manifestacije „Ajvatovica“, prema kome se njegova drama „Gazi Husrev-beže ili:Bukagije“ (u režiji Gradimira Gojera i sa ansamblom sačinjenim od glumaca iz čitave Bosne i Hercegovine) trebala izvesti - i izvoditi - u sklopu ove manifestacije u Pruscu, ambijentalno, na prusačkoj tvrđavi. Slijedeći bošnjačku tradiciju, čak je isti pisac svoj tekst tim ugovorom ponudio kao svoj vakuf za tu manifestaciju.

Probe ove predstave završene su u oktobru 2009.g., i režiser i tadašnji direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, gosp. Gojer, u dogovoru sa sponzorima ove predstave, rahmetli Alijom Behmenom, gradonačelnikom Sarajeva, i Huseinom Smajlovićem, gradonačelnikom Zenice, te sa muftijom Abdibegovićem, izveli su tu dramu na Kurban-bajram 2009.g., kako bi je direktor Gojer stavio na repertoar za 2010.g. i izveli u Pruscu na Danima Ajvatovice 2010.g.

Nažalost, odmah nakon ove dvije izvedbe, muftija Abdibegović se – bez ikakvog razloga i suprotno svim dogovorima -isključio iz daljnje saradnje. Za tu predstavu sponzori su dali preko 100.000 KM, a Muftija je potrošio cca 50.000 KM. Nakon skandala, pisac i režiser su se pismeno obratili tadašnjem reisul-ulemi Mustafi-ef. Ceriću da prisili svoga muftiju da ispoštuje potpisani ugovor.

Pisac je novom reisul-ulemi kao i novom muftiji u Travniku ponudio da se ovaj spor riješi raskidom ugovora sa Abdibegovićem i tadašnjim organizatorima manifestacije „Ajvatovica“ te pravljenjem novog ugovora kako bi se ova drama izvela U PRUSCU, na Danima Ajvatovice, ili da se na neki drugi način podmire računi i ispoštuju sponzori te umjetnička prava Džemaludina Latića i ostalih umjetnika i saradnika koji su učestvovali u pravljenju ove predstave.

Umjesto toga, muftija Abdibegović, koji je u međuvremenu postavljen za direktora Direkcije za vjerske poslove u Sarajevu, onemogućavao je izvođenje te drame i na drugim mjestima i počeo se ponašati kao njezin vlasnik.

Kada su svi pokušaji da se problem riješi unutar Islamske zajednice propali, pisac je sudskim putem zatražio raskid ugovora. Epilog su dvije sporne presude Osnovnog i Kantonalnog suda u Travniku. Umjesto da ispoštuju piščevu volju, sudovi su istog pisca kaznili tražeći od njega da plati visoke sudske troškove. Kao u Kafkinoj Kažnjeničkoj koloniji: kažnjavaju te bez ikakve krivice!

Poštovani, Nema nikakve sumnje da obje spomenute travničke sudske instance štite nečasnu rabotu muftije Abdibegovića i guše umjetničke slobode i razvoj umjetnosti u ovoj zemlji.

Obavezni ste da ovoj i svakoj drugoj korupciji u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine stanete ukraj“, stoji su dopisu.
 

#BiH #VSTV #OHR #DžemaludLatić