Članak

GODINA IZA NAS: OD EYOF-a i TUKE DO NATO-a

Sve u svemu, u ovoj godini smo se više radovali nego tugovali.

Piše: Sead Omeragić

Kao i svaki put na kraju godine sumirano rezultate. Do sada smo se više oduzimali nego sabirali. U ovoj godini ima i nekih drugačijih znakova ozdravljenja. Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru su bili domaćin Evropskog omladinskog zimskog festivala (EYOF) 2019. Ovaj Festival je označen kao vrlo uspješan. Sarajevo je u februaru nakon 35 godina ponovo bilo centar svijeta. Olimpijski plamen na Koševu upalila je najbolja bh. sportašica, džudistkinja Larisa Cerić. Larisa je ove godine osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Minsku, glavnom gradu Ukrajine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta je potvrdilo presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu sa 40 godina na doživotni zatvor. Žrtve su odahnule, pred još jednom pravdom, koju je ostvario izuzetno uspješni Međunarodni sud u Hagu.

U Foči je 4. maja, 470 godina od izgradnje i više od četvrt stoljeća od njenog potpunog uništenja, otvorena ponovno sagrađena džamija Aladža, koja je bila i ostat će kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine, simbol grada Foče i remek-djelo islamske arhitekture osmanskog perioda.

U junu mjesecu Bosna i Hercegovina, predvođena trenerom Bilalom Šumanom, velikom pobjedom u gostima kod Češke 24:23 ostvarila je prvi plasman na Evropsko prvenstvo u svojoj rukometnoj historiji. Tako su bh. rukometaši postali prva reprezentacija BiH u kolektivnim sportovima, koja će igrati i na Svjetskom i na Evropskom prvenstvu. Šumanov „orkestar“ nas je obradovao, iako najveće uspjehe očekujemo upravo od naših sjajnih rukometaša. Evropsko prvenstvo u rukometu kreće za desetak dana, od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu. Zmajevi će igrati u norveškom Trondheimu, sa Francuskom, Norveškom i Portugalom.

Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine i Balkana, 1. oktobra zauzeo je drugo mjesto u finalu Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi. U trci na 800 metara osvojio je srebrenu medalju s vremenom 1:43,47. Bio je to najveći uspjeh bh. atletike. Ovo je druga medalja ovog svjetski moćnog atletičara, nakon bronze u Pekingu iz augusta 2015. godine.

Husein ef. Kavazović je 12. oktobra ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime će na dužnosti vrhovnog poglavara IZ-a biti narednih sedam godina.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu krajem oktobra donio je presudu protiv države BiH po tužbi hrabre Mostarke Irme Baralija, inače potpredsjednice Naše stranke, zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje opće zabrane diskriminacije Evropske konvecije o ljudskim pravima. Europski sud za ljudska prava je to jednoglasno odlučio. Sud u Strazburu je utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru, te nalagala vlastima da usklade te odredbe sa Ustavom. U Mostaru su lokalni izbori održani 2008. godine, te gdje je gradom upravljao gradonačelnik Ljubio Bešlić, koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet. Takva situacija nije bila u skladu s načelom vladavine prava. Izbori u Mostaru će se održati 2020. godine.
Deset godina je prošlo od presude Sejdić-Finci u Strazburu. Zna se da HDZ BiH ne dozvoljava ustavnu i izbornu afirmaciju Ostalih. Dragan Čović i dalje traži pravno neodržive promjene Izbornog zakona. Koliko će još godina trebati da ga partneri iz SDA sa žalbom pošalju u Strazbur?

Krajem oktobra 2019. Hamza Turulja, karatista iz Sarajeva osvojio je u Čileu srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore.

Austrijskom književniku Peteru Handkeu, koji je poznat i po negiranju genocida u Bosni i Hercegovini 10. decembra u Švedskoj je uručena Nobelova nagrada za književnost. Odluka o dodjeljivanju Nobelove nagrade Handkeu izazvala je brojne rekacije u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama.

Naša fudbalska reprezentacija završila je grupno takmičenje za Evropsko prvenstvo na četvrtom mjestu iza Italije, Finske i Grčke, osvojivši 13 bodova. Takvi rezultati značili su i smjenu trenera. Robert Prosinečki je smijenjen sa mjesta prvog čovjeka fudbalske reprezentacije, a na njegovo mjesto došao je pred kraj godine Duško Bajević, legendarni fudbaler Veleža i dugogodišnji uspješni fudbalski trener.

Da nije sve u uspjehu, pokazala je smjena Vlade Kantona u Sarajevu. Reklo bi se, odlaze uspješni, a dolaze dokazano i tradicionalno neuspješni. Podmlađena Vlada Kantona odigrala je dobru partiju. Zašto ih smjenjuju? Ne samo zato što se radi o već viđenoj borbi za milijardu vrijedan kantonalni budžet u Sarajevu, nego i što su se neki dugogodišnji vlastodršci uplašili uspjeha ove mladosti. Mogao bi i narod progledati, pa je bolje reagirati na vrijeme.

Program reformi (ANP) BiH je poslala u NATO uporedo sa zvaničnim potvrđivanjem Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara u Parlamentarnoj skupštini BiH. Bio je to znak da je BiH konačno na putu u sigurno okrilje ove vojne alijanse. Mnogi smatraju da je to jedan od najvažnijih događaja u 2019. godini. Sa ulaskom BiH u NATO, vratio bi se konačno mir na čitav Balkan.

Mladi su i dalje nastavili napuštati ovu zemlju i sa zebnjom se očekuje mart kada će Njemačka potpuno otvoriti granice za strane stručne radnike. Mnogi su ipak svjesni da bi ulazak BiH u NATO i stvaranje sigurnih uvjeta za strane investicije zaustavili ovo strašno osipanje mladosti Bosne i Hercegovine. BiH je do sada životarila u dugim i mučnim pauzama. Možda konačno dolaze i neka bolja vremena.

Sve u svemu, u ovoj godini smo se više radovali nego tugovali. Neke stvari su se pokrenule sa mrtvih tačaka, na kojima smo ih gledali deset-dvadeset godina.

#BiH