Članak

UNICEF poziva da se investira u zdravstvene radnike i opremu kako bi svako novorođenče preživjelo

Na Fidžiju, u Pacifiku, će se vjerovatno roditi prva beba na prvi dan 2020. godine.

SARAJEVO, (Patria) - Procjenjuje se da će se na prvi dan Nove godine u Bosni i Hercegovini roditi 72 bebe, objavio je danas UNICEF.

To, kako navode, predstavlja 0,02 posto od očekivanog broja beba u svijetu koji iznosi 392.078.

"Početak nove godine i nove decenije je prilika da razmislimo o našim nadama i težnjama, ne samo za našu, nego i budućnost onih koji će doći nakon nas", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

"Kako započinjemo listati kalendare svakog januara, tako se podsjećamo na mogućnosti i potencijale svakog djeteta kad krenu na put svog života – ukoliko im se pruži ta prilika", dodala je.

Na Fidžiju, u Pacifiku, će se vjerovatno roditi prva beba na prvi dan 2020. godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama posljednja. Gledajući globalno, procjenjuje se da će se polovina ovih porođaja desiti u sljedećih osam država:

Indija — 67.385
Kina — 46.299
Nigerija — 26.039
Pakistan — 16.787
Indonezija — 13.020
Sjedinjene Američke Države — 10.452
Demokratska Republika Kongo — 10.247
Etiopija — 8.493
Svakog januara UNICEF slavi bebe rođene na prvi dan Nove godine, što je sretan dan za rođenje djeteta širom svijeta.

Međutim, za milione novorođenčadi dan njihovog rođenja je daleko manje sretan. U 2018. godini 2,5 miliona novorođenčadi umrlo je već u prvom mjesecu života; otprilike trećina njih, prvog dana života. Među tom djecom, većina je umrla od uzroka koji su se mogli spriječiti, poput prijevremenog rođenja, komplikacija tokom porođaja i infekcije poput sepse. Pored toga, više od 2,5 miliona beba rodi se mrtvo svake godine.

U posljednje tri decenije svijet je zabilježio izuzetan napredak u preživljavanju djece, smanjivši za više od polovine broj djece koja umiru prije svog petog rođendana. Kod novorođenčadi je napredak sporiji. Bebe koje su umrle u prvom mjesecu činile su 47 posto svih smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina u 2018. godini, što je porast od 40 posto u odnosu na 1990. godinu.

UNICEF-ova kampanja za život svakog djeteta (Every Child Alive) poziva na hitno ulaganje u kvalitetnu edukaciju zdravstvenih radnika, kako bi se osiguralo da sigurne ruke njeguju svaku majku i novorođenče i kako bi se spriječile i liječile komplikacije tokom trudnoće i porođaja.

"O mnogim majkama i novorođenčadi ne vode brigu obučene i opremljene babice ili medicinske sestre, a rezultati su pogubni", rekla je Fore i dodala: "Mi možemo osigurati da milioni beba prežive svoj prvi dan i napreduju u ovom desetljeću i duže, ako se svaka od njih rodi u sigurnim rukama."

#BiH #NovaGodina #Bebe #UNICEF #Novorođenčad