Članak

Nakon tri godine Velika Britanija zaista napušta Evropsku uniju

Tačno sat vremena prije ponoći u petak, Ujedinjeno Kraljevstvo otplovit će u nepoznato.

(Patria) - Danas petak 31. januar, neke tri i po godine nakon što je tijesna većina Britanaca izglasala Brexit, nakon nekoliko odgađanja i mučnih, naizgled beskrajnih pregovora, Velika Britanija zaista napušta Evropsku uniju.

Tačno sat vremena prije ponoći u petak, Ujedinjeno Kraljevstvo otplovit će u nepoznato.

"Bit ćemo izvan Evrope, slobodni odrediti svoj kurs kao suverena nacija", optimističan je britanski premijer Boris Johnson. 

No niko sa sigurnošću - pa ni Johnson, unatoč njegovoj poslovično samouvjerenoj pozi - ne zna kamo će tačno ova plovidba odvesti jednu od najvećih, najbogatijih i u svakom smisli najznačajnijih europskih država. 

Kao što je neizvjestan i odgovor na pitanje kako će to tačno utjecati na Evropsku uniju, projekt koji je ujedinio Evropu kao zajednicu liberalnih demokracija nakon stoljeća imperijalizma, kolonijalizma, totalitarizma i neprestanih međusobnih ratova, uključujući dva svjetska. 

Boris Johnson želi ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit. "Naš posao u vladi - moj posao - je ujediniti zemlju i povesti je naprijed".

Premijer će u petak u Sunderlandu proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati. U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi. Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom.

#Svijet