Članak

Ukoliko izostane napredak Velika Britanija će razmotriti mogućnost napuštanja pregovora sa EU u junu

Ukoliko izostane napredak u pregovorima sa EU do juna, Velika Britanija bi mogla napustiti pregovarački sto kako bi se fokusirala na supješan izlazak iz prelaznog perioda krajem godine.

(Patria) – Iako pokušava uvjeriti EU da se složi s prijedlogom trgovinskog sporazuma poput onog u Kanadi, britanski premijer Boris Johnson istovremeno razmatra mogućnost napuštanja pregovaračkog stola već u junu kako bi pripremio zemlju za pravovremeni izlazak iz prelaznog perioda krajem godine.

Britanska vlada insistira na 'regulatornim slobodama' u odnosu sa EU te ne prihvata bilo kakvu ulogu za Evropski sud pravde u pogledu rješavanja sporova.

Kabinet premijera Johnsona se nada postizanju 'šireg nacrta' do juna s ciljem finaliziranja sporazuma do septembra. Međutim, već je stavljeno do znanja da, ukoliko se ne postigne napredak u pregovorima do juna, vlada Velike Britanije bi 'morala odlučiti da li da prebaci fokus sa pregovora isključivo na nastavak priprema za izlazak iz prelaznog perioda na ispravan način'.

Time je Johnsonova vlada još jednom naznačila da joj sporazum sa EU nije u vrhu ljestvice prioriteta, ili pak da ne vjeruje da bi se dijametralno suprotni stavovi mogli uskladiti za tako kratko vrijeme, odnosno – da niti jedna strana u pregovorima ne želi popustiti.

Pritom, Velika Britanija zahtijeva sljedeće:

- Slobodno tržište bez tarifa, naknada ili količinskih restrikcija na trgovinu;

- Pitanja konkurencije i subvencija ne bi trebala biti predmetom mehanizma rješavanja sporova u finalnom sporazumu;

- Zaseban sporazum o ribarenju koji bi uvrstio mogućnost godišnjih pregovora o pristupu vodama obje strane (dok EU insistira na tome da ribarenje bude dio općeg sporazuma);

- Sporazum o ravnopravnosti finansijskih usluga finaliziran do kraja juna.

Britanski Guardian piše da je Johnsonova vlada odbacila pregovarački mandat EU predstavljen u utorak navodeći da EU nastoji nametnuti 'preopterećujuće obaveze' koje bi ugrozile pravnu autonomiju Velike Britanije i njeno pravo da postavi vlastita pravila.

Britanski stav je između ostalih komentirao šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier, rekavši da EU ne namjerava 'zaključiti sporazum pod svaku cijenu'. On je također upozorio da ako postoji šansa za sporazum do kraja godine, Britaniji se neće dopustiti da se vraća natrag na prošle obaveze iz sporazuma o povlačenju.

Pregovori EU i Velike Britanije o trgovinskim odnosima nakon prelaznog perioda zvanično počinju početkom marta.

#Svijet