Članak

Čović se povlači, ali 'poštovanje' prema državi pokazuje sjednicama zakazanim za praznik!

Milorad Dodik gubi konce, sve je nervozniji o čemu svjedoče i svakodnevne press konferencije na kojima priča o naučnoj fantastici.

Amina Čorbo-Zećo


Na adrese učesnika sastanka u organizaciji Milorada Dodika stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opomenuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

Ovdje se vidi jasno da je politika blokada poražena, ma koliko je Dodik odobrava i naziva zakonitom, a svesrdno mu pomažu i HDZ kadrovi. Primjer je ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ BiH).

Zanimljivo je to što u ovom Ministarstvu smatraju da izostanak s posla uz odobrenje Zorana Tegeltije ne predstavlja problem. Ministarstvo civilnih poslova u odgovoru za Patriju šta će poduzeti protiv službenika koji su boravili u Istočnom Sarajevu poručilo je kako je dovoljna činjenica da je Tegeltija sugerirao odlazak na politički skup i da tu nema dvojbe da su sekretar Biljana Čamur Veselinović i još jedna osoba odsustvovali s posla. Evidentno je da, nažalost, stranci u BiH moraju pojedincima nacrtati šta piše u zakonu. 

Milorad Dodik gubi konce, sve je nervozniji o čemu svjedoče i svakodnevne press konferencije na kojima priča o naučnoj fantastici. No, interesantnije je povlačenje Dragana Čovića (HDZ) koji je nestao iz javnog prostora.

S nešto blažim izjavama Čović kreće nakon izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera koji je govorio o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao kako BiH ne može priuštiti sebi da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.

„Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država", kazao je Palmer.

Čović se javno Dodiku pridružio i u blokadama i u napadima na Ustavni sud BiH, a čime je bosanske Hrvate doveo u konflikt sa Washingtonom i približio ih Moskvi!

Lagano se Čović povlači, a Dodik bi mogao biti kolateralna šteta pohoda na Ustavni sud BiH. Nakon SAD-a i evropske zemlje su blizu odluka da uvedu sankcije Dodiku. Očito je i njegov partner Čović svjestan toga, pa ublažava priču, ali ipak svoje poštovanje prema državi BiH pokazuje održavanjem sjednica Predsjedništva HDZ-a i HNS-a 2. marta, dana koji je neradni, jer se prenosi s 1. marta – Dana nezavisnosti! 

#BiH #MiloradDodik #DraganČović