Članak

Dr. Anthony Fauci: Remdesivir ima potencijala da blokira virus

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ne namjerava produžiti smjernice o društvenom distanciranju nakon što isteknu u četvrtak.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ne namjerava produžiti smjernice o društvenom distanciranju nakon što isteknu u četvrtak.

Ukupan broj zaraženih u SAD dostigao je 1.064.572 što predstavlja jednu trećinu globalnog ishoda zaraze, dok je preminulo 61.669 građana.

Britanski Guardian piše da su SAD izgubile više ljudi u epidemiji korona virusa nego u vijetnamskom ratu kada je poginulo 58.220 Amerikanaca.

Očekuje se nastavak rasta broja smrtnih ishoda koji tamošnji Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti smatra manjim nego što iznosi u stvarnosti.

Američka ekonomija doživjela je pad u prvom kvartalu po godišnjoj stopi od 4,8%, na temelju koje se može predvidjeti još lošiji rezultat u drugom kvartalu obzirom i na to da je zemlja već ušla u recesiju.  

Bijela kuća nastoji pokrenuti ekonomiju poticajem na otvaranje biznisa, ali je društvo podijeljeno u tom pogledu jer mnogi smatraju da je prerano za takav potez, te da može uzrokovati drugi talas epidemije.

Trump, od koga je i krenula inicijativa ekonomske reaktivacije, najavio je da Bijela kuća neće produžiti mjere '30 dana suzbijanja širenja zaraze' kada isteknu u četvrtak.

- Mjere su istekle i sada je to u rukama guvernera, kazao je predsjednik reporterima.

Mjere na koje se referira Trump u početku su trebale biti na snazi 15 dana, ali su produžene za još 30 – uvele su rad od kuće, izbjegavanje restorana i putovanja koja nisu nužna, te su apelirale na starije građane kao i one sa hroničnim oboljenjima da se izoliraju.

Potpredsjednik Mike Pence tvrdi da su ove mjere inkorporirane u nove smjernice koje je Bijela kuća uvela početkom mjeseca, koje se tiču postepenog ukidanja restrikcija i otvaranja biznisa u skladu sa padom broja novozaraženih.

Bijela kuća je također ukazala na navodnu efikasnost lijeka Remdesivir na temelju preliminarne studije Nacionalnog instituta za zdravlje kojom je utvrđeno da je oporavak pacijenata kojima je uveden ovaj lijek u prosjeku trajao četiri dana kraće.

To je potvrdio i dr. Anthony Fauci, američki stručnjak za infektivne bolesti, navodeći da je vrijeme oporavka skraćeno za 31%, odnosno da traje 11 dana umjesto 15 koliko traje prosječan oporavak. On je pritom upozorio da studija još uvijek nije odobrena od strane relevantnih naučnih tijela, ali je pokazao neuobičajeni optimizam u pogledu Remdesivira kazavši čak da 'može blokirati virus'.  

Testiranje ovog lijeka vršeno u Kini nije pokazalo 'značajnije kliničke prednosti', što Fauci objašnjava 'neadekvatnosti' kineske studije.

U SAD je drastično intenzivirano testiranje stanovništva na korona virus, a medicinski stručnjaci smatraju može puno bolje i da bi taj broj trebao iznositi 5 miliona testova dnevno ako se želi nastaviti sa reaktivacijom ekonomije. U protivnom se može očekivati drugi talas epidemije sa povratkom Amerikanaca na posao.

Trump je predloženi broj testiranja nazvao 'nepotrebnim' i 'medijskom zamkom', piše Guardian. 

#Svijet