Članak

Protesti nisu pomogli: Kina usvojila zakon o sigurnosti za Hong Kong, brojne reakcije

Kineski parlament u utorak je jednoglasno usvojio prijedlog novog zakona o sigurnosti za Hong Kong...

(Patria) – Kineski parlament u utorak je jednoglasno usvojio prijedlog novog zakona o sigurnosti za Hong Kong, pripremajući tako uvjete za najradikalnije promjene u toj bivšoj britanskoj koloniji otkako je prije 23 godine vraćena Kini.

Očekuje se da će kineski državni mediji u utorak objaviti detalje zakona koji dolazi kao odgovor na prošlogodišnje proteste za demokratiju koji su se povremeno pretvarali u bujicu nasilja.

Već je naznačeno da je cilj zakona suzbijanje terorizma, subverzije, separatizma i saradnje sa stranim faktorima; za potonje Beijing smatra da 'podriva visok stepen autonomije' koji je Hong Kong stekao 1. jula 1997.

SAD su već u ponedjeljak počele ukidati poseban status Hong Konga, stopirajući izvoz za odbranu i reducirajući pristup proizvodima visoke tehnologije za tu autonomnu kinesku pokrajinu.

Na redovnoj sedmičnoj konferenciji za medije lider Hong Konga Carrie Lam nije željela govoriti o novom zakonu jer je sastanak u Beijingu još uvijek u toku, ali je kratko komentirala potez SAD-a: 'Nema sankcioniranja koje bi nas moglo uplašiti'.  

Vlasti u Beijingu i Hong Kongu su u nekoliko navrata izjavile da je novi zakon namijenjen nekolicini 'problematičnih', te da neće ugroziti prava i slobode građana, niti interese investitora.

Čelnik Demokratske stranke Wu Chi-wai tvrdi da 'nikada nećemo prihvatiti zakon', a Reuters piše da je za 1. juli najavljen protest, iako nije odobren što bi moglo obnoviti sukobe s policijom.

Prema rezultatima ankete koju je u junu sproveo Reuters, većina građana Hong Konga se protivi novom zakonu, ali istovremeno jenjava i podrška protestima.

Beijing će po prvi put otvoriti ured za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu, te sprovoditi suđenja za određene slučajeve vezane za sigurnost. Pritom još uvijek nije definirano koje su to nelegalne aktivnosti i koje su kazne određene za takva djela.

Velika Britanija smatra da novi zakon o sigurnosti predstavlja kršenje međunarodnih obaveza Kine, kao i sporazuma o vraćanju Hong Konga Kini.

Sa zakonom se ne slaže ni Japan, dok liderica demokratskog Tajvana na koga Kina također polaže pravo – 'snažno osuđuje' potez Kine i kaže da je vrlo razočarana.

Evropska unija upozorava da bi Kina zbog ovog poteza mogla završiti na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

 

#Svijet