Članak

Krivić: Tri modela nastave, odluka će biti poznata prije početka školske godine

Govoreći o planu za narednu školsku godinu i da li će biti samo online nastava ministar je kazao da se ne razmatra samo online način realizacije nastave.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar obrazovanja, nauke i mladih Anis Krivić odgovarao je na pitanja zastupnika Skupštine KS. 

Kada je riječ o listi čekanja djece za sarajevske vrtiće, Krivić je kazao da nakon prvog upisnog roka imao 1.446 djece na listi čekanja. JU Djeca Sarajeva će sutra odlučivati da li će imati drugi upisni rok i da li ima potrebe za njim.

Subvencija je plaćana za 442 djece što je mjesečno oko 84.000 KM. Ukoliko bismo listu čekanja tretirali na isti način to znači da bi KS izdvojio nekih 2,8 miliona KM za deset mjeseci.

„Stvorena je situacija iz koje treba izaći mudro. Ove godine su roditelji iz privatnih vrtića ispisali djecu ili ih nisu ispisali već su ih upisali u javne vrtiće. Ove godine imamo uvećan broj na listi čekanja drastično za otprilike 1.000 djece više. Po utvrđivanju konačne liste čekanja onda ćemo se jasno odrediti prema tome i da li je pametno plaćati subvenciju ili graditi vrtiće kojim bi upravljala JU Djeca Sarajeva“, kazao je Krivić. 

Kada je riječ o Zakonu o visokom obrazovanju ministar je kazao da je pandemija spriječila neke redovne procedure.

„Ja neću spustiti Nacrt zakona u proceduru koji nisam pročitao i ne želim prejudicirati da takav nacrt neće biti spušten. Zakon je iznimno važan zato što zakonska rješenja mogu riješiti većinu krupnih pitanja iz oblasti visokog obrazovanja. Mislim da Nacrt zakona koji priprema Ministarstvo mora biti kvalitetan. Mogu se složiti da zakon ima loših rješenja ali na Nacrtu zakona se mora raditi oprezno i kvalitetno“, kazao je Krivić.

Govoreći o planu za narednu školsku godinu i da li će biti samo online nastava ministar je kazao da se ne razmatra samo online način realizacije nastave.

„Tu podrazumijevamo sve one probleme koji su se pojavili krajem školske godine. Mnogi nastavnici i mnogi roditelji nisu imali dovoljno dobre kompetencije da realiziraju dovoljno dobru online nastavu. Radimo na pripremi digitalnog sadržaja i upotrebu u nastavnom procesu. Razmišljamo o tri modela. Pripremamo se za realizaciju sa pojačanim epidemiološkim mjerama, online nastavu i mješovitom modelu nešto između ta dva sceanrija. U stalnoj smo komunikaciji sa svim učesnicima tog procesa. Prije početka naredne školske godine na vrijeme ćemo obavijestiti učenike i nastavnike, ali će sve zavisiti od epidemiološke situacije. Nakon dvije, tri, četiri, pet sedmica sigurno ćemo imati promjenu epidemiološke situacije“, kazao je Krivić. 

#BiH