Članak

Tunel spasa i 27 godina poslije svjedok agresije na Sarajevo i BiH

Nazim Mahmutović, jedan od organizatora kopanja tunela s butmirske strane danas se prisjetio tih dana kada se radilo na kopanju tunela. 

SARAJEVO, (Patria) - Uz prigodno svečanost danas je obilježena 27. godišnjica prokopavanja i puštanja u funkciju Tunela spasa od Dobrinje do Butmira koji je za vrijeme agresije na BiH imao nemjerljiv značaj za protok hrane, lijekova i druge neophodne robe. 

Pripadnici Armije RBiH te 1993. godine prokopali su tunel koji je spajao dvije teritorije pod kontrolom Armije RBiH. 

Nazim Mahmutović, jedan od organizatora kopanja tunela s butmirske strane danas se prisjetio tih dana kada se radilo na kopanju tunela. 

"Raspored je bio takav da dva radnika kopaju krampama s obzirom da je visina bila niska, moralo se 50 posto toga kopati s koljena. Druga dvojica radnika su utovarala materijal, treća dvojka je vozila materijal kolicima na polje, četvrti su pravili kanalice, jer je ogromna voda bila u tunelu, slijevala se sa zidova. I naravno sljedeća dvojica su bili miljevinski rudari koji su pravili podgrade na ono što smo mi uradili", kaže Mahmutović.

Hazim Bahtanović, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, istakao je da je prokopavanje "Tunela spasa" značajan datum iz bh. istorije.

"Ono što se desilo na današnji dan je jedan od najznačajnijih datuma u tom periodu agresije na BiH. Tunel je pušten u promet tako da se omogućio koliko toliko, ne mogu reći normalan, ali prihvatljiv život za građane Sarajeva. To je jedan aspekt značaja ovog tunela. Počela je hrana ulaziti u grad, pa čak i određena materijalno-tehnička sredstva koja su omogućivala braniocima da rade ono što su radili, to jest da brane porodice, prijatelje, sve građane Sarajeva. Drugi aspekt i značaj ovog objekta jeste taj što je omogućio izlazak određenih jedinica iz Sarajeva iz sastava Prvog korpusa i pridruživanje ostalim jedinicama u odbrani cijele BiH", naglasio je Bahtanović.

Tunel je otvoren 30. jula 1993. godine. Dug je gotovo 800 metara s prosječnom visinom 1,6 metara i širinom od jednog metra.

Prokopavanje je počelo 29. januara 1993. godine, a zvanično je prokopan 30. jula 1993. godine.

Sarajevski ratni tunel i danas svjedoči najtežem periodu Sarajeva u novijoj historiji, a brojni turisti iz cijelog svijeta tokom boravka u Sarajevu obavezno posjećuju tunel. 

#Lifemagazin