Članak

I BEZ PROSTORIJA Prcić upravlja svim procesima na AU u BiH, koja je uloga rektora?

Ni 12 godina poslije skoro da se ništa nije promijenilo, AU u BiH nema vlastite prostorije.

Piše: A. Vrabac

Nakon što je prošle sedmice državni tužilac Oleg Čavka s istražiteljima i uz asistenciju pripadnika MUP TK izvršio posjetu u prostorije Američkog univerziteta u BiH sa sjedištem u Tuzli u okviru istrage o diplomi prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića, s tog privatnog univerziteta nisu se oglasili nikakvim informacijama kojima bi eventualno obavijestili studente i roditelje o čemu je riječ. 

Američki univerzitet u BiH dospio je u žižu interesovanja medija nakon što je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio diplomu tog univerziteta, a nakon što mu je diploma sa Univerziteta za poslovne studije Banja Luka poništena. Da nije sve transparentno pokazuje i činjenica da je Mehmedagić dostavljenu diplomu proglasio tajnim dokumentom tvrdeći da je takva praksa uobičajena u obavještajno-sigurnosnim agencijama. 

Denis Prcić, predsjednik i osnivač AU u BiH prilikom posjete tužioca Čavke, prema tvrdnjama izvora Patrije kazao „da je saradnik OSA-e te da su i prostorije AU u BiH pod zaštitom OSA-e“. Inače, prije nekoliko godina Državna agencija za istrage i zaštitu predala je Tužilaštvu KS predmet o Američkom univerzitetu u BiH, ali je on godinama u ladici kod jednog od tužilaca.  

Ni sadašnji rektor Američkog univerziteta u BiH Mirsad Đonlagić nije se izjašnjavao o posljednjim dešavanjima, ali je već odavno jasno da sve procese oko AU u BiH i u Tuzli i u Sarajevu vodi Denis Prcić koji je i osnovao Univerzitet 2005. godine. Iako u Sarajevu zvanično ne postoji Američki univerzitet u BiH već Američka škola za ekonomiju osnovana 2008. godine, studenti ipak dobijaju diplome AU u BiH. Upravo zbog brojnih nelogičnosti koje prate ovaj univerzitet, a o kojima je pisala Novinske agencija Patria vodi se i sudski postupak u Tuzli. Zanimljivo je da je Prcić tužbu podnio Općinskom sudu u Tuzli, a ne Općinskom sudu u Sarajevu s obzirom da smo se isključivo bavili radom Univerziteta-Američke škole na području KS. No, s obzirom da je proces još uvijek otvoren dalje nećemo o detaljima.

Posljednjih nekoliko sedmica i brojni studenti Američkog univerziteta u BiH slali su medijima dokaze o neregularnostima ili čudnim događajima na tom univerzitetu koje provodi Prcić. Osim što je od studenata tražio da plate dodatnih 1.500 KM za američku akreditaciju (što im nije definisano ugovorom o studiranju) usred epidemije koronavirusa kada su mnogi strahovali za svoju egzistenciju, Prcić im nije želio dati ni silabuse jer su neki od studenata nakon afera i nelegalnih finansijskih potraživanja odlučili napustiti ovaj univerzitet. Studenti su poslali i dokaze, e-mailove koje je Prcić slao obraćajući se studentima i roditeljima u vezi plaćanja dodatnih 1.500 KM, kao i dokaze o isključivanju iz Viber grupe gdje su studenti postavljali pitanja u vezi dešavanja s njihovim diplomama ili LMS sistemom putem kojeg se odvija nastava. 

Od samog početka rada Američki univerzitet u BiH u Tuzli i Visoka škola Američka škola za ekonomiju u Sarajevu čiji je osnivač AU u BiH nemaju vlastite prostore već rade u iznajmljenim prostorijama. Kada je riječ o Sarajevu do sada su promijenjene tri lokacije dok je posljednja poznata adresa Zmaja od Bosne 8 (prostorije u Mašinskoj tehničkoj školi). Na zvaničnoj stranici AU u BiH navodi se adresa Trg solidarnosti gdje je prije nekoliko godina AU u BiH iznajmljivao prostorije.

I u Tuzli je vrlo slična situacija. Studenti su dostavili fotografije pojedinih prostorija koje koristi Univerzitet, a koje više liče na ostave nego na studentske kabinete. Navode da sada postoje samo dvije raspoložive učionice za održavanje predavanja, a do prije dvije godine imali su puno više prostora. 

Denis Prcić i njegov AU u BiH u proteklim godinama sklopili su sporazume o saradnji sa više državnih institucija, policijskih agencija, ambasada, ali do danas je nepoznato u čemu se ogleda ta saradnja osim što su neki od zaposlenika tih institucija postali i profesori na Američkom univerzitetu u BiH.

Neki od studenata AU u BiH odlučili su pokrenuti i sudske postupke protiv Prcića i AU U BiH navodeći da je to “privatni biznis Prcića koji služi za finansiranje izgradnje sopstvene vile na Trebeviću te otplatu njegovog skupocjenog auta (Porsche Kaimar GT4 2015) vrijednog 150.000 KM u 2018. godini.”

Ko su bili rektori AU u BiH

Iako je praksa da rektori univerziteta vode određene procese, pa i uspostavljaju saradnju, sa AU u BiH situacija je potpuno obrnuta. Sve procese vodi Denis Prcić iako je rektor Mirsad Đonlagić. Postavlja se pitanje stvarne uloge samog rektora. 

Na stranici AU u BiH nije moguće pronaći dosadašnje rektore, pa smo se poslužili pretragom na internetu i pronašli tri rektora. Osim Đonlagića, rektori su bili i Šefik Mulabegović i Mustafa Festić. 

Iako je u junu 2008. godine sa AU u BiH najavljeno da će Hasan Muratović, nekadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu preuzeti funkciju rektora, do toga ipak nije došlo. Muratović je početkom septembra 2008. godine potvrdio za medije da neće preuzeti tu funkciju jer nisu bile osigurane prostorije za rad u Sarajevu, a upisani studenti nastavu su slušali u Tuzli.

Ni 12 godina poslije skoro da se ništa nije promijenilo, AU u BiH nema vlastite prostorije, a one koje iznajmljuje neuslovne su za rad bilo kojeg univerziteta, a kamoli privatnog koji se ponosi američkom akreditacijom. Možda je vrijeme da se ovim univerzitetom ozbiljno pozabave nadležne inspekcije i istražni organi. 

#BiH