Članak

Iz UAE naveli da je prosječna cijena doniranog respiratora 42.000 dolara!?

Cijela carinska procedura okončana je jučer nakon što su dostavljene pojedinačne cijene donirane opreme, potvrdio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH za Patriju.

SARAJEVO, (Patria) – Tri mjeseca trajala je trakavica sa deblokadom donirane opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je dopremljena 27. maja na Aerodrom Sarajevo. Cijela carinska procedura okončana je jučer nakon što su dostavljene pojedinačne cijene donirane opreme, potvrdio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH za Patriju.

U toj donaciji nalazi se 40 respiratora, rukavice 152.000 pari, maske N95 150.000 komada, hirurške maske 150.000 komada, jednokratne maske 150.000, zaštitni viziri 50.000 komada, zaštitne naočale 20.400 komada, zaštitna odijela 25.000 komada i testovi za Covid 19 100.000 komada ukupne vrijednosti 2,5 miliona dolara.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH tražili su od špeditera dostavljanje podataka o pojedinačnoj vrijednosti donirane opreme jer bez toga nije mogao biti okončan carinski postupak. 

Još uvijek nije jasno zašto je MVP BiH tek 5. jula dostavio Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje svu dokumentaciju koju je zaprimilo od donatora, uključujući i deklaraciju o donaciji i njenoj ukupnoj vrijednosti, kao i certifikate za doniranu medicinsku opremu, u cilju okončanja relevantnih administrativnih i carinskih procedura i konačne distribucije donirane opreme ako je oprema stigla 27. maja. 

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 25. jula 2020. godine obavijestilo MVP BiH da Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva dostavu pojedinačnih vrijednosti za svaki donirani proizvod, odnosno da će blokirati carinske procedure uvoza navedene donacije do dobivanja navedenih cijena. 

„MIP BiH je o gore navedenom diplomatskim putem obavijestilo donatora te zamolilo dostavu traženih vrijednosti. MIP BiH cijeni da je riječ o neubičajenom zahtjevu Uprava za indirektno oporezivanje BiH, jer se radi o donaciji uz koju je donator već dostavio uobičajenu dokumentaciju, koja je bila dovoljna za hitno okončanje uvoznih carinskih procedura u većini drugih država kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali sličnu pomoć. Ovo tim prije što je riječ o izuzetno potrebnoj medicinskoj opremi za našu zemlju“, naveli su iz MVP BiH u odgovoru za Patriju 13. avgusta. 

MVP BiH zatražilo je od donatora podatke o vrijednosti 11. avgusta. U odgovoru koji im je upućen iz Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata navedeno je da je cijena jednog respiratora između 15.000 i 70.000 dolara po ventilatoru. Naveli su da treba staviti prosječnu cijenu 42.000 dolara po respiratoru. 

Prema informacijama kojima raspolaže Patria cijena jednog respiratora iz ove donacije je daleko manja od 42.000 dolara, a sama činjenica da je navedena cijena između 15.000 i 70.000 dolara otvara prostor za sumnju o stvarnoj vrijednosti. 

Riječ je o identičnim respiratorima koje je nabavila firma Srebrena malina, a za 100 komada plaćeno je 10,5 miliona KM. Istragu o toj nabavci vodi Tužilaštvo BiH, a za sada je poznato da su četiri osobe osumnjičene u vezi te nabavke i to direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, federalni premijer Fadil Novalić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak. 

#BiH