Članak

Smailbegović: Poslodavci u FBiH traže stopu doprinosa od 30%, dugoročno će to popraviti ekonomiju

On objašnjava da se vlast boji da će doći do smanjenja priliva u penzioni i zdravstveni fond. 

SARAJEVO, (Patria) – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još prošle godine je usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH, ali ta rješenja još uvijek nisu usvojena. Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je za Novinsku agenciju Patria da predložena zakonska rješenja treba još doraditi.

„Predviđeno je da se proširuje poreska osnovica na način da će se oporezovati topli obrok, prevoz, regres i sve bi to imalo karakter plate. To bi se oporezovalo sa doprinosima i to bi vama išlo u penzioni i zdravstveni fond, ali bi se naravno smanjile stope. Neutralna stopa kad se to oporezuje bi iznosila 33 posto to je izračunalo Ministarstvo finansija. Vlada je sad predložila 32,5 posto. To bi značilo smanjenje za svega 0,5 što je rekao bih dosta simbolično. Mi mislimo da ta stopa ne bi smjela preći iznos od 30% i da sve preko toga nije rasterećenje privrede već se dobija neki neutralni efekat. I sa 30% niske plate nisu rasterećene, rasterećuju se veće plaće. Sa 33% bi niske plate bile čak dodatno opterećene i to je socijalno neprihvatljivo. To je naša osnovna zamjerka“, kazao je Smailbegović. 

Potvrdio je da su održali brojne sastanke i sa političkim strankama i klubovima u Federalnom parlamentu te da imaju „deklarativnu podršku ali kad se to spusti na Vladu i ministarstva nastaju nerazumijevanja.“ 

„Mi insistiramo da se u ovaj paket ubaci i Zakon o porezu na dobit i to na način da se reinvesticije u kompanije oslobode plaćanja poreza. Kao finansijska protuteža tome je u porezu na dohodak oporezovan na dividende. I nama je to prihvatljivo. Ako napravite milion dobiti i hoćete dalje da ga investirate u firmu vi ste oslobođeni plaćanja poreza jer vi taj novac reinvestirate. Ako hoćete da uzmete taj novac sebi jer imate pravo kao vlasnik vi ćete platiti 10 posto poreza na dobit i platit ćete dodatnih 10 posto na dohodak. Danas plaćate porez na dobit 10 posto bez obzira da li investirate ili ne investirate, a oslobođeni ste plaćanja poreza na dohodak čime ste de facto stimulisani da taj novac uzmete u džep“, kazao je Smailbegović.

Govoreći o ovim zakonskim rješenjima ističe da se radi o jednom ozbiljnijem rasterećenju privrede. 

„U ovoj korona krizi je to dodatni motiv jer je situacija još teža nego što je bila prije godinu dana. Mislili smo da će to ići do kraja godine jer ti zakoni imaju jedino smisao da startaju s Novom godinom“, ističe. 

Kada je riječ o minimalnoj plaći poslodavci su zainteresirani da se i ona poveća.  

„Mi imamo danas minimalnu plaću od nekih 408 KM koja se vuče već pet šest godina i ona nije realna. Statistički gledano ima nekih 50.000 ljudi koji primaju minimalnu plaću, od toga 30.000 je onih koji su samozaposleni. To treba i formalno-pravno dići i stvoriti neku sigurnost i kod radnika da imamo neku minimalnu plaću koja će biti ozbiljnija od ovih 400 KM. To je neki paket koji bi trebao da se usvoji u narednih mjesec dana i da starta s Novom godinom. Dalo bi to jedan novi vjetar u leđa“, kaže Smailbegović. 

On objašnjava da se vlast boji da će doći do smanjenja priliva u penzioni i zdravstveni fond. 

„Svi se sad boje šta ako se spusti i bude falilo 100 miliona za penzije, zdravstvo, ali imali smo sad situaciju u koroni, da je za šest mjeseci 400 miliona KM manje od poreza i ništa se nije desilo, penzije se isplaćuju, doktori imaju plaće, regresi se isplaćuju. Neće tih 100, 200 miliona ugroziti državu. 

Ovdje se može desiti da kratkoročno padnu prihodi na nekoliko mjeseci ali će onda rezultati tog zakona početi da djeluju i prihodi će početi rasti. Smanjivat će se siva ekonomija, plate će rasti čim se smanje doprinosi, počet će veća potrošnja, veći priliv od PDV-a i to je jedan točak koji će se početi vrtiti“, zaključio je Smailbegović. 

#Biznis