Članak

Smije li SIPA upasti u Graničnu policiju: Kako se pljačka BiH, a novac troši u Hrvatskoj

I vlast i sigurnosne službe šute i čekaju pravu priliku da takve slučajeve iskoriste u određene interesno - političke sukobe.

Piše: Rasim BELKO


Pronevjera novca u državnoj službi postala je česta praksa mnogih, a za sve su krivi zakonski okviri u Bosni i Hercegovini. Prijavljivanje prebivališta po principu što dalje od posla, to bolje i isplativije praksa je većeg dijela državnih službenika, bez obzira na nivo pozicije.

I vlast i sigurnosne službe šute i čekaju pravu priliku da takve slučajeve iskoriste u određene interesno - političke sukobe. Portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević to je osjetio na svojoj koži. 

Prema navodima SIPA-e, Kovačević je kao mjesto boravka naveo Istočno Sarajevo, na osnovu čega je naplaćivao troškove prijevoza i odvojenog života. Pitanje je na osnovu čega je to problematično, ako zakon mnogima dopušta da se prijave desetinama i stotinama kilometara daleko od mjesta gdje rade.

Već smo pisali da je takvih dosta u Graničnoj policiji BiH. Dok se po Evropi "prosi" za grantove kako bi se modernizirala i ojačala Granična policija, neki koriste zakonske rupe i koriste beneficije.

Iako po zakonima o carinskoj politici BiH državljani BiH ne mogu voziti automobile koji su registrirani u drugoj državi ako nemaju radnu dozvolu te države, pomoćnik komandira jedinice Granične policije Brod Elvis Zahirović već godinama  vozi automobil marke Škoda Oktavija, (registarske oznake poznate redakciji), a prijavljen je u Hrvatskoj, u mjestu Gejkovac, općina Vojnić.

Zahirović ima ličnu kartu Republike Hrvatske, izdate od PU Karlovačka. U svemu tome, komandir jedinice Brod prima putni trošak iz Orašja, a radi kao viši inspektor u Graničnoj policiji BiH.

Lažnim prijavama prebivališta, Zahirović, prema navodima koje smo dobili iz Granične policije BiH, koristi pogodnosti dvije države. Uzima putni trošak iz Orašja, prijavljen je u Hrvatskoj, vozi automobil registriran u hrvatskoj...

Postavlja se pitanje ko kontrolira policijske službenike koji imaju fiksne prijave u BiH a žive i vozaju automobile registrirane u Hrvatskoj.

Ogorčeni graničari pišu nam da takvi u BiH samo dolaze radi pogodnosti koje im daje državna služba.

U pismu naslovljenom na redakciju Patrije navode da nije mali broj državnih službenika u policijskim agencijama, koji u biti žive u Hrvatskoj, primaju putne troškove, plaćaju registracije automobila u Hrvatskoj.

Ta praksa toliko je postala uobičajena da nema jedinice Granične policije u kojoj nema bar nekoliko ovakvih slučajeva, za koje svi znaju da se ostvaruju putni troškovi fiktivnim prijavama prebivališta u mjestima rođenja, iako uopće ne žive u BiH.

Budžet Bosne i Hercegovine time je oštećen za više miliona konvertibilnih maraka u zadnjih desetak godina.

U pismu se navodi i da svi odgovorni za tačnost podataka su upoznati i jako dobro znaju gdje im službenici žive i imaju uvid u zahtjeve za putne troškove.

"Zašto se dopušta da se zloupotrebljavaju zakoni od onih koji su plaćeni da ih provode, trebaju utvrditi nadležne sigurnosne službe", poručuju graničari.

Ni u ovom slučaju pretpostavljeni odgovorni neće odgovarati iako su znali a nisu prijavili svoje zaposlenike da ne žive na prijavljenim adresama u BiH.

Time se također čini krivično djelo, odnosno neprijavljivanje krivičnog djela.

Po liniji rada od administratora, komandira, načelnika, svi koji su potpisivali ili slali i odobravali takve zahtjeve za putne troškove, a znali su da se radi o fiktivnim prijavama trebaju odgovarati.

Dok granični policajci ostaju bez posla zbog 20 eura, ovakvi pomoćnici komandira, komandiri, načelnici, godinama zloupotrebljavaju službu i na nezakonit način  su stekli ogromna sredstva.

"Ovakve prijave ne vrijede slati u Unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, jer desetine komandira, načelnika, pomoćnika komandira primaju putne troškove na fiktivne adrese u BiH", pišu graničari.

Teško je odoljeti da se sve ovo ne usporedi s akcijama hapšenja i slučajevima koje tužilaštva u BiH kroz odane medije plasiraju pompezno, praveći od svega spektakl.
Sarajevski policajci već drugi mjesec leže u pritvoru Centralnog zatvora. Prema dostupnim informacijama, najveći dio tih policajaca "kriv" je što je od kolega uzeo 10, 20 ili 50 KM. Neki su "krivi" što su od tih kolega počašćeni sokom ili drugim pićem.

Dvostruki aršini u bh. pravosuđu postali su realnost i nova pravosudna praksa. Istovremeno, u Graničnu policiju pod direktnom kontrolom Dragana Čovića niko ne smije ući.

Jer, samo na stranicama Patrije napisano je dovoljno osnova za pokretanje desetina istraga. Od potapanja brodova, namještanja poslova, "gubitka" oružja, pronalaska ukradenih vozila u garaži graničnog policajca, pa sve do fiktivnih prijava.

Stanje u Bosni i Hercegovini neće se i ne može popraviti dok zakoni i pravila ne budu vrijedili isto za sve. U suprotno, probude li se oni koji su sada potlačeni, očekuje nas golem belaj.

A potlačenih je sve više. 

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #SIPA