Članak

Marić: Opozicija tiha i slaba, pravosuđe se uhvatilo u isto kolo sa politikom!

Dovoljno će vam biti da pogledate koliko birača će na ovim izborima glasati za SDA

Piše: Ivana Marić


Ljudi rade ono što im drugi dozvole da rade pa tako i političari. Ovo se ne odnosi samo na Bosnu i Hercegovinu već na cijeli svijet. Međutim, u državama razvijene demokratije političari nemaju puno prostora, ako ga uopće imaju, za zloupotrebu službenog položaja i za samovoljno trošenje novca iz budžeta. 

U takvim državama protiv toga reaguje pravosuđe, opozicija, a građani takve političare kažnjavaju na izborima tako da ne glasaju za njih. Međutim u BiH ne postoji ništa od toga, tako da se čudim da aktuelni političari ne rade čak i gore stvari od onoga čemu sada svjedočimo.

Oni se jednostavno ne moraju bojati da će ih bilo ko sankscionirati zbog neovlaštenog trošenja državnog novca ili zloupotrebe položaja. Opozicija je tiha i slaba, pravosuđe se uhvatilo u isto kolo sa politikom, a građani umjesto da takve političare i takve stranke kazne na izborima, oni ih u velikom broju nagrade i ponovo glasaju za njih. 

Dovoljno će vam biti da pogledate koliko birača će na ovim izborima glasati za SDA iako već mjesecima slušaju o brojnim aferama u kojima su iznošeni dokazi o njihovoj zloupotrebi položaja, namještanju izbora pa sve do afere sa nabavkom respiratora.

Političari iz izbora u izbore pomjeraju granice u svoju korist. Sada sve otvorenije koriste općinske i državne resurse za svoje izborne kampanje. Dodikov SNSD je nekoliko puta koristio služeni helikopter Vlade RS za odlazak na predizborne skupove i naravno da neće biti sankcioniran za to. Zašto bi onda prestao? 

Slično je sa aktuelnim načelnicima općina koji bespoštedno koriste materijalnu, ljudsku i finansijsku podršku općine za svoju izbornu kampanje. Ni njih niko za to neće sankcionirati tako da na narednim izborima možemo očekivati još bezobraznije ponašanje. Da bi se nešto promijenilo, prvo bi pravosuđe trebalo početi raditi svoj posao i sankcionirati zloupotrebu položaja. Opozicija bi morala više o tome da priča i da pokreće krivične prijave za takvo ponašanje, a ne samo da o tome prigovaraju na društvenim mrežama, a građani bi trebali prestati glasati za ljude koji se tako ponašaju i koji rasipaju novac građana.

U Izbornom zakonu BiH postoji mnogo praznina koje političari zloupotrebljavaju. Ono što bi se trebalo uvesti je i to da se vršioci jedne funkcije mogu kandidirati za funkciju na drugom nivou vlasti samo nakon što odstupe sa aktuelne funkcije. 

U tom slučaju bismo bili sigurni da će oni koji se kandidiraju za određene funkcije zaista i zauzeti te funkcije ako budu izabrani, umjesto što sada imamo slučaj da mnogi kandidati samo služe za prikupljanje glasova za svoje stranke bez ikakve namjere da preuzmu funkciju za koju se kandiduju. 

Da li ima bilo ko ko vjeruje da će, recimo, ministar pravde BiH napustiti ministarstvo da bi ušao u općinsko vijeće u svojoj općini stanovanja? Mnogo je takvih primjera i možete biti sigurni da niko ko ima funkciju na većem nivou vlasti nema namjeru napustiti tu funkciju da bi ušao u općinsko vijeće.

Druga je situacija sa kandidatima za načelnike i gradonačelnike jer oni imaju mnogo više nadležnosti pa je mnogo manje „lažnih“ kandidata za ove funkcije.

Zanimljiv je i slučaj aktuelnog gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake, od kojeg se moglo očekivati da će, kao prvi čovjek SDA u Starom Gradu, biti protukandidat Hadžibajriću, međutim on je taj teški, možda i nemogući zadatak prepustio drugom kandidatu, a on se kandidirao za općinsko vijeće. 

Određene funkcije sa sobom nose i određene obaveze, a to kod nas nije slučaj, kao što se iz ovog primjera može vidjeti. Možemo pretpostaviti da se nada da će opet biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, sa ili bez pomoći Asima Sarajlića. Slična situacija je bila i na općim izborima 2018. kada se predsjednik SDA, Bakir Izetbegović nije uopće kandidirao na izborima da bi izbjegao direktno odmjeravanje snaga sa Denisom Zvizdićem, jer bi obojica bila na istoj listi kandidata. 

Znao je da i bez izbornog legitimiteta ima osigurano mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ne smeta njemu što je u to značajno zakonodavno tijelo ušao bez ijednog glasa na izborima.

CIK bi napokon trebao ozbiljno shvatiti svoju ulogu i učiniti sve što je u njihovoj volji da spriječe zloupotrebe političara i političkih stranaka, koje su iz izbora u izbore sve prisutnije i stvaraju sve veće probleme.

Njihov zadatak je da se slučajevi zloupotreba izbora smanjuju, a ne povećavaju. 

#BiH #IvanaMarić