Članak

OSMICA, BAKIR I SDA Kako je OSA ostala bez nadzora i van sistema?

Godinama je OSA bez adekvatnog nadzora.

Pipe: A. Čorbo-Zećo


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA grčevito se bori za dvije osobe. Sebiju Izetbegović, svoju suprugu i direktoricu KCUS-a i Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, u čijem je mandatu ova važna institucija ostala van sistema. Za Sebiju, jer mu je supruga, a za Mehemdagića, jer mu je potreban da štiti njega i Sebiju.

Svojim djelovanjem Mehmedagić je OSA-u pretvorio u privatnu obavještajno-istražiteljsku agenciju. Zna Izetbegović koju je moć dobio kroz takvo djelovanje, a zna i šta će izgubiti kada se OSA konačno vrati u zakonito djelovanje.

Godinama je OSA bez adekvatnog nadzora. I u ranijem sazivu rad Zajedničke Komisije za nadzor nad radom OSA-e bio je kompromitiran s Nikolom Špirićem i aferom kada je bukvalno izbačen iz komisije pod optužbama da je OSA-i poslao lažne zaključke koje parlamentarna komisija nikada nije usvojila.

Ali vladajući (SDA, HDZ, SNSD) ponovo su Špirića imenovali u istu komisiju. Upravo zbog svojih aktivnosti u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, tačnije ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Nikoli Špiriću. Zanimljiva je činjenica i da je Aleksandar Špirić, sin aktuelnog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića, uposlenik OSA-e.

Tako je predsjedavajući Zajedničke komisije Nermin Nikšić uspio samo konstituirati komisiju i tu je rad prestao. Hrvati ne žele doći na sjednicu jer traže da se istovremeno imenuje i glavni inspektor iako to Zakon ne precizira kada je riječ o imenovanju direktora i zamjenika direktora. Svakako to ne opravdava nerad ostatka članstva. Uvijek se može sazvati sjednica pa zaključiti ko je mrav koji gasi vatru.

Zasigurno najvažnija komisija je Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e bez koje nije moguće imenovati novog generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e. Kako smo ranije pisali, direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD), a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e. 

U ovoj komisiji su Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (US), Predrag Kožul (HDZ), Nermin Nikšić (SDP), Mirko Šarović (SDS), Zlatan Begić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ) i Munib Jusufović (SBB). 

Od imenovanja ništa, ali još gore je jer i sve to stoji. A OSA je potpuno van kontrole. Zapravo je pod kontrolom, ali jedne političke partije, tačnije njenog lidera.

To je potvrdio i sam Milan Tegeltija, koji svakako mora snositi odgovornost za sve što je do sada učinio, ali je rekao i jednu veliku istinu gostujući na Face TV u smislu da će on otići, ali će djelovanje paraobavještajne službe ostati.

„Koliko god sam ovakve postupke pokušao spriječiti građani moraju shvatiti da se radi o brutalnom ataku OSA-e ili nekih njenih dijelova, ne znam sad šta je tu istina, i sasvim sigurno je da je ovo pokušaj preuzimanja pravosudnog sistema", kazao je Tegeltija.

Posebno je zabrinjavajuća rečenica u kojoj Tegeltija ističe da mu je i sam Mehmedagić priznao da postoje saznanja o nekim izvaninstitucionalnim i nezakonitim prisluškivanjem.

„Dakle, ovo je visokosofisticirana montaža za koju smatram da je napravila OSA ili neki njeni dijelovi i apsolutno ih direktno optužujem jer mi je Mehmedagić lično rekao da se to radi", naveo je Tegeltija.

Treba li napomenuti da je generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao 19. novembra 2018. godine, a oni su i danas na rukovodećim pozicijama. Mehmedagić će 2. decembra pred Sudom BiH govoriti o svojoj krivici po optužnici Tužilaštva BiH da je zloupotrijebio položaj.

A nadležni još šute. Doduše, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pokrenuo je provjere za Mehmedagića u smislu pristupa tajnim podacima, pa je vjerovati da će makar u tom dijelu prevladati razum.

Jer dok traje obračun za prevlast u pravosuđu, za prevlast u državi, mi polako ostajemo bez nje. 

Da bi neko bio na čelu državne sigurnosne agencije on mora biti 'čist' u svakom pogledu – moralno (ne smije postojati ni najmanja sumnja da bi, u bilo kakvim okolnostima, i ma pod kakvim pritiscima mogao izdati državu); mora imati visoke obrazovne reference; mora imati besprijekoran pedigre, dakle, karijeru i privatni život bez bilo kakvih mrlja.

Službe državne bezbjednosti u nekadašnjoj Jugoslaviji odbile su u svoje redove primiti čovjeka čiji je dedo (kojeg ovaj kandidat nije ni zapamtio, jer se rodio poslije njegove smrti), preveo ustaše preko Bjelašnice nekada tokom Drugog svjetskog rata, iako je taj nesretni težak to uradio pod prisilom, uz prislonjen pištolj na sljepoočnicu.

Obavještajna agencija sastavni je dio svih segmenata jednog društva - doslovno je infiltrirana u ekonomski, sigurnosni, socijalni i svaki drugi dio jedne države. Dakle, nesumnjivo, primarno, zakonski definisano, sigurnosna agencija brine da neko ne ugrozi „ekonomski, sigurnosti, socijalni i svaki drugi segment jedne države“. Ona brine o životima građana. 

Prati, analizira, naslućuje šta je to što bi moglo ugroziti unutarnji sklad jednog društva i, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, problem eliminiše dok je još u povojima.

No, ovo što mi živimo danas jeste nemir, smutnja, a sve dolazi iz kuhinje OSA-e. Pazi snima se, i to za interese jedne partije i njihovog ostanka na vlasti. 

Ako je osoba slagala svoje obrazovne kvalifikacije (Osman Mehmedagić), ne možemo joj vjerovati ni na ostalim pitanjima. Ako je Mehmedagić varao u slučaju diplome, zašto ne bi kalkulisao sa informacijama koje Agencija prikupi tokom svog redovnog rada?!

#BiH #OsmanMehmedagić #OSA