Članak

Izetbegović: Mostarom će se morati zajednički upravljati

Dodao je da ništa neće dogovoriti sa Čovićem dok se ne konsultuje i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je održao godišnju press konferenciju na kojoj je govorio o različitim temama, politici, migrantima, položaju SDA, izazovima. 

On je kazao da je 2020. godina bila možda i najteža postratna godina. Govoreći o zdravstvenoj krizi istakao je kako su se entitetske vlade nosile dobro, a Vijeće ministara BiH nikako. 

„Loša 2020. nam je donijela i najlošije Vijeće ministara u 25 postdejtonskih godina. Kašnjenje usvajanja budžeta, kašnjenje preuzimanja kredita i donacija neophodnih za borbu protiv pandemije, indolentnost koja je dovela u pitanje održavanje Lokalnih izbora, prepuštanje tereta migrantske krize samo jednom ministarstvu u Vijeću ministara, guranje migranata samo na teritorij naseljen Bošnjacima, nezapamćena neaktivnost po pitanju predlaganja novih zakona i strategija, potpuno usporavanje napretka BiH na evropskom putu…. To je rezultat nerada Vijeća ministara predvođenog Zoranom Tegeltijom. Uzaludan je bio napor pojedinih ministara, na prvom mjestu onih iz reda Bošnjaka. Blokada Vijeća ministara je ustvari bila dio planirane blokade čitavog sistema na nivou BiH“, ocijenio je Izetbegović.

Dodao je da je SNSD očigledno u koaliciju ušao sa namjerom da slabi državu i jača entitete. 

„Neodgovorna i svađalačka politika prijeti da u relativno brzom roku BiH pretvori u zemlju staraca kojima neće imati ko da zaradi penziju. Republika Srpska će biti prva na udaru“, kazao je Izetbegović. 

„Retorika kojom se služi, i blokade koje pravi HDZ ne nanose direktnu štetu poput SNSD-ovih. Ali i one su udar na ustavnopravni poredak, na demokratski ustroj i vladavinu zakona u BiH. I one usporavaju reformske i integracijske procese, i bespotrebno truju odnose Hrvata i Bošnjaka. Uvjerenje da će se ucjenom postići izmjene Izbornog zakona po volji HDZ-a, da HDZ u tu svrhu smije dvije godine blokirati uspostavu vlasti na federalnom nivou, i blokirati popunu saziva Ustavnog suda Federacije BiH, sasvim sigurno će se pokazati pogrešnim. I neće donijeti ništa osim gubitka vremena i energije“, kazao je. 

Izetbegović je govorio i o samoj SDA ističući kako je u nekim sredinama rivalstvo zaslijepilo neke od starih i zaslužnih kadrova SDA i dovelo do kršenja stranačkih propisa, a možda i zakona. 

„Najizraženiji problem je bio u Sarajevu gdje je borba za sastav kantonalnog odbora kulminirala takozvanom "Aferom Asim". Sarajlić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije, rukovodstvo je to prihvatilo, i to je bio politički odgovor SDA. Stranka se neće baviti utvrđivanjem zakonske odgovornosti, nju će utvrđivati tužilaštva i sudovi - rekao je te ocijenio da je "odnos bh. Tužilaštva već odavno poseban kada se radi o kadrovima SDA".

„Afera "Potkivanje", afera vezana za nabavku respiratora i poljske bolnice u RS, a očigledno i afera "Ikona" će biti ignorisane i zataškane. Kao što su zataškane i ranije afere vezane za "Bobar banku", za izgradnju zgrade Vlade RS, ili neustavni referendum. Ali je zato napravljen poseban napor Tužilaštva, koji, kako to tvrde iskusni advokati i pravnici, bez valjanih dokaza pokušava od premijera Novalića napraviti vođu kriminalne grupe koja se obogatila nabavkom 100 respiratora. Politika se bavi Tužilaštvom, i Tužilaštvo se sve više i sve otovorenije bavi politikom. SDA očekuje od Suda BiH profesionalan, nepristrasan, oslobođen od političkog uticaja sudski proces koji će utvrditi istinu, i koji se neće otegnuti godinama“, rekao je.

Kada je riječ o Mostaru, predsjednik SDA je kazao su on i predsjednik HDZ-a Dragan Čović zamoljeni od ambasadora prijateljskih zemalja da iznađu rješenje za Mostar, ali i za izmjene Izbornog zakona.

„Bilo je mnogo opravdanih prigovora u javnosti na činjenicu da predsjednici dvije stranke rade posao koji pripada Parlamentarnoj skupštini BiH, svim parlamentarnim strankama i parlamentarcima. Osim toga, za predsjednika SDA su pregovori jedan-na-jedan sa predsjednikom HDZ politički rizični. Veoma lako me je optužiti da sam popustio, sve dao Čoviću... Naslušali smo se takvih optužbi i kad nisu imale baš nikakvog utemeljenja“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je u Mostaru „pobijedio probosanski blok, jer se bolje organizovao.“ 

„Ali u Mostaru ne smije pobijediti jedna strana, zavladati nad drugom. Mostarom će se morati zajednički upravljati ako želimo stabilnost i napredak biser-grada na Neretvi. Politički dio sporazuma se doima kao "mission impossible" Radi se o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH koje su, na prvi pogled, u koliziji. Je li moguće iznaći rješenje? Vjerujem da jeste. HDZ i SDA mogu samo definisati model, osnovne konture rješenja, a one su po meni sadržane u oživljavanju Aprilskog paketa. Cjelovitog ili modifikovanog. To naravno traži podršku i ostalih parlamentarnih stranaka. Je li ovo moguće s obzirom na otpore iz RS? Jeste, moguće je. Uz snažnu podršku međunarodne zajednice koja pokazuje znakove odlučnosti u posljednje vrijeme, i uz snažni angažman nove američke administracije. Prvi korak je otklanjanje mogućnosti blokada koje upravo trpimo i zakonska zabrana negiranja genocida, presuda koje se odnose na ratne zločine, slavljenja ratnih zločinaca. U nizu sljedećih koraka koji nas čekaju na evropskom putu BiH, trebamo dobrovoljno i saglasno doći do ustavnog preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podjelama“, kazao je.

Dodao je da ništa neće dogovoriti sa Čovićem dok se ne konsultuje i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem. 

#BiH