Članak

Ministru zdravstva nejasni postupci KCUS-a u slučaju malene Nadin

Ministar pisao ombudsmenima

Porodica djevojčice Nadin Smajlović, koju su uposlenici KCUS-a 2019. godine odbili liječiti u ovoj ustanovi, a Tužilaštvo KS, prošle godine donijelo naredbu da neće provoditi istragu, i dalje ne odustaje od borbe da dokaže da su oštećeni u ovom slučaju.

Smajlovići su nadavno dobili pismo od ombudsmana za ljudska prava BiH, koje im je uputilo Ministarstva zdravstva FBiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Mandićem (HDZ).

Mandić u svom dopisu ombudsmanima je napisao kako mu nije jasno zašto se nije napisala otpusnica i odobrenje za liječenje vani.

On čak, predlaže da se izvrše izmjene određenih zakona kako do ovakvih slučajeva više ne bi dolazilo.

U pismu se navodi da se osigurano lice može uputiti na liječenje u inostranstvo na teret sredstava Fonda solidarnosti FBiH, samo ako je u pitanju oboljenje, stanje ili povreda koji se ne mogu liječiti u Federaciji.

U konkretnom slučaju, navodi Mandić, nakon uvida u predmet, "nejasno je zbog čega nikada nije upućen prijedlog izmještanja malodobne pacijentice na liječenje u inostranstvo, iako je mišljenjem Konzilija navedeno da je najbolji benefit za pacijenticu da liječenje nastavi van BiH".

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, podsjećamo, donijelo je u novembru prošle godine naredbu da se neće provoditi istraga po prijavi koju je podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadim Smajlović, zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a.

#BiH