Članak

Zakašnjela pravda je nepravda: Da li Tužilaštvo BiH zaobilazi Dalidu Burzić?

Dakle, više od četiri godine čekamo da se stvari pokrenu s mrtve tačke i uhapšene su osobe koje su to trebale biti odmah na početku još 2016. godine.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Dugotrajni postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini, koji se dešavaju najčešće zbog nedostataka u organizaciji pravosuđa, dovode do sistemskog kršenja prava građana, rečeno je tokom predstavljanja “Vodiča – suđenje u razumnom roku” nastalog u saradnji Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini i AIRE centra za Zapadni Balkan.

Uprošteno rečeno - zakašnjela pravda je nepravda, zato današnja hapšenja u slučaju ubistva Dženana Memića sa sobom nose niz pitanja. Nejasno je, iako ima određenih nezvaničnih najava, zašto su uhapšeni samo Zijad Mutap i policajac Hasan Dupovac, bivši načelnika MUP-a KS za saobraćajne istrage.

Dupovac je bio Šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen, ali i osoba koja je uzela izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u prisustvu njenih roditelja, a čiji je otac Zijad danas uhapšen. 

Dakle, više od četiri godine čekamo da se stvari pokrenu s mrtve tačke i uhapšene su osobe koje su to trebale biti odmah na početku još 2016. godine. Zašto među tretiranim licima nema i sutkinje Dalide Burzić, tadašnje glavne tužiteljice, prema čijim nalozima je policija i postupala?

Saučesnici ovog gnusnog čina zataškavanja i skrivanja istine od porodice i danas ne odustaju od svojih navoda da je riječ o saobraćajnoj nezgodi.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana kazao je danas za Patriju da poziva Sabinu Sarajliju na ostavku jer je saučesnica, a smatra Dalida Burzić treba biti suspendirana.

„Ona je u nekim svojim izjavama rekla da zna kakva će biti odluka Vrhovnog suda FBiH. Nakon današnjih pretresa i privođenja očekujem da Dalida Burzić bude suspendovana dok se sve ne razjasni. 

Ona više ne može obavljati dužnost sudije. I tada kada je imenovana protiv nje se vodio disciplinski postupak koji je ekspresno završen“, kaže Memić.  

Otud i strah i nepovjerenje prema današnjim dešavanjima, jer nije baš da Tužilaštvo BiH uživa povjerenje javnosti. S obzirom na konstataciju da je zakašnjela pravda nepravda, javnost s pravom očekuje sveobuhvatnu i sistemsku istragu, jer nepravda je već počinjena, pa čak i kada se i ako se istina utvrdi. Niko od učesnika ne smije ostati 'netaknut'.
Morat će neko odgovoriti na pitanja zbog čega je porodica uz svu tragediju morala da prolazi kroz pakao pravosuđa i da na svojoj koži osjeti sistem koji štiti moćnike.

Podsjećam, Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine dok je bio u društvu Alise Mutap zadobio povrede pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. 
Preminuo je 15. februara 2016. godine na KCUS-u. 

U dva sudska postupka Ljubo i Bekrija Seferović koji su se teretili za izazivanje saobraćajne nesreće oslobođeni su optužbi. Još uvijek se čeka odluka Vrhovnog suda FBiH po žalbi Tužilaštva KS. 

Sada čekamo i na Tužilaštvo BiH, ako ne odrade svoj posao kvalitetno i oni su saučesnici u tragediji porodice Memić, a čija je priča obišla svijet.
 

#BiH