Članak

Je li realno da narod u RS-u šuti: Zadužuju ih za vijekove i najavljuju povećanja plata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će poslije praznika početi razgovori o povećanju plata u Republici Srpskoj

Piše: A. Čorbo-Zećo


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će poslije praznika početi razgovori o povećanju plata u Republici Srpskoj, a sve bi trebalo da bude završeno do 1. jula.

"Pregovori kreću između resornih ministarstava i sindikata. Ono što se oni dogovore biće upućeno na Vladu, nakon čega ćemo ići u izmjene zakonskih rješenja po hitnoj proceduri", rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Interesantna priča, a samo naivni aplaudiraju joj. Višković je naglasio da bi sve to trebalo da bude završeno do 1. jula da bi već junske plate bile uvećane.

Nevjerovatno, premijer zvuči kao da živi bajku, kao da je zaboravio da su nedavno izašli na Londonsku berzu i tako poreske obveznike u Republici Srpskoj zadužili dodatnih 300 miliona eura u narednih pet godina.

Vlada Republike Srpske saopštila je 20. aprila da su prodate obveznice ovog bosanskohercegovačkog entiteta na međunarodnom tržištu u iznosu od 300 miliona eura s kamatom od 4,75 posto. Obveznice su prodane, a tek nakon toga je Vlada RS održala posebnu sjednicu i donijela Odluku o prihvatanju zaduženja. Ovo zaduženje koštat će ih 150 miliona.

Novac je namijenjen, kako je rečeno iz Vlade, za povećanje plata i penzija u Republici Srpskoj. Sve se dešava nešto više od godinu dana prije opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nejasno je stručnjacima kako je moguće da se Vlada RS ovako nepovoljno zadužila i sada slavodobitno priča o nekom povećanju plata, a i peta koljena od sadašnje generacije vraćat će hirove Milorada Dodika.

Kako je to nedavno istakao I ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson na građanima RS-a je da traže odgovornost zbog skupog kredita koji je RS uzela preko Londonske berze.
Ponuda MMF-a od 750 miliona eura još je na stolu, umjesto toga Republika Srpska je izabrala, uz nizak stepen transparentnosti, da proda obveznice na Londonskoj berzi. 
Sama razlika u kamati je 60 miliona eura u odnosu na uslove MMF-a, to će poreski obveznici morati platiti.

Pitanje je zašto i o tome ljudi trebaju razmisliti i tražiti odgovornost. Hoće li i ovoga puta pričama o ugroženosti srpskog naroda, Republike Srpske doprinijeti rastu moći Milorada Dodika? Gladan narod, bez posla i sa dugovima trebao bi pod hitno zatražiti odgovornost, no imaju li hrabrosti za to?
 

#BiH