Članak

ZVO uskoro u Skupštini KS, za stranog eksperta ipak 14.000 KM iz budžeta?

Ističe da je opredijeljena da se novac ne troši na bespotrebne stvari, da ne zapošljava nove ljude u administraciju.

SARAJEVO, (Patria) – Presuda Ustavnog suda FBiH kojom je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo proglašen neustavnim i prestao važiti 12. marta zaustavio je procese u tri ministarstva koja su obuhvaćena presudom.  

Podsjećamo, tim Zakonom su dva ministarstva spojena u jedno, a jedno razdvojeno na dva.

Zbog ovog pravnog vakuuma stopirane su i aktivnosti na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju KS. Iako je premijer Edin Forto najavio da će se nacrt novog zakona u Skupštini KS naći na prvoj majskoj sjednici, to se ipak neće dogoditi. Sjednica je zakazana za 5. maj, a na dnevnom redu je potvrđivanje troje spornih ministara nakon što je Zakon ponovo usvojen 7. aprila.

O Zakonu i kada bi se mogao naći u proceduri pitali smo ministricu nauke, visokog obrazovanja i mladih Meliku Husić-Mehmedović.   

“Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade još uvijek nije u funkciji i potvrđivanje mog imenovanja ce biti 5. maja. Tek tada, nakon dva mjeseca blokade, nastavljamo sa svim aktivnostima. Ekskluzivno vam najavljujem da već prvog radnog dana 6. maja, predsjednik komisije akademik Trifković će mi zvanično predati završen Zakon. Odmah idemo sa procedurom, javnih konsultacija, Vlade i nacrt ide na Skupštinu”, kaže Husić-Mehmedović.

Na pitanje koje su osnovne promjene ovog zakona u odnosu na onaj iz 2017. godine i šta će biti korist za akademsku zajednicu, osoblje, studente ukoliko su uključeni Husić-Mehmedović kaže:

“Zakon je drugačiji od postojećeg jer je fokusiran na visoko obrazovanje, a ne na institucije. Napravljen je iskorak, i mislim da ćemo dobiti moderan zakon koji će trajati bar 10-ak godina bez potrebe za revizijom. Mnogo očekujem i od javne rasprave, koju smo također osmislili na potpuno drugačiji način, ali te detalje ću moći pojasniti iza 10. maja”.

S obzirom da je ranije problematiziran angažman austrijskog eksperta Achima Hopbacha u izradi zakona za šta je pradviđeno 14.000 KM iz Budžeta KS, pitali smo ministricu da li je uspjela na drugi način osigurati sredstva što je ranije najavljivala.

“Konsultant dr. Hopbach je bio uključen u rad, i biće i dalje, moći će učestvovati i sam u pojašnjenjima tokom javne rasprave. Njegova ključna uloga jeste da nam kroz prijedloge zakonskih rješenja omogući lakšu prohodnost ka ENQA-i, evropskom akreditacijskom prostoru. Još pregovaram sa jednim potencijalnim finansijerom za ovaj angažman. Nažalost bar 15 institucija je odbilo finansijsku pomoć. Međutim, Ministarstvo je spremno kroz brojne uštede koje smo napravili jer nismo zaposlili nove osobe na budžet u Ministarstvu, finansirati ovu ekspertizu”, kazala je.

Ističe da je opredijeljena da se novac ne troši na bespotrebne stvari, da ne zapošljava nove ljude u administraciju, ali kada ima strateški projekat i mogućnost za kvalitativni iskorak, da treba pronaći sredstva.

#BiH