Članak

Arifagić: Državni vrh ignoriše bijele prijedorske trake, SDA će pokazati jesu li izdajice

Vjeruje u novi politički projekat.

Piše: Ernad Metaj


Dan bijelih traka za privrednika i predsjednika Regionalnog odbora Platforme za progres Vrbas Jusufa Arifagića uvijek je potresan. Prije svega zbog sjećanja na 102 ubijene djece, progon i ubijanje civila, ali i bojazni šta nosi budućnost u RS-u i BIH gdje je na sceni politička tragedija koja rezultira novim nestankom ljudi.

- Nakon ratne tragedije koja se u Prijedoru manifestovala kroz genocid kao i u Srebrenici, samo što je ovdje duže trajao i odnio manje žrtava, sada smo svjedoci novog egzodusa ljudi. Nestaju i Bošnjaci i Srbi, mladi odlaze preko granice, stariji na groblja, iza njih ostaju pusti domovi i napuštena polja, za Patriju je rekao Arifagić.

Odnos prema najvećoj tragediji u BiH nakon Srebrenice prema mišljenju Arifagića za 30 godina se politički nije promijenio. O odnosu srpskih vlasti prema ovim zločinima najbolje govori činjenica da nikada nije podignut spomenik ubijenoj prijedorskoj djeci. U tih 30 godina obilježavanje velikog zločina jeste postalo slobodnije, ali to nije dovoljno da se iz nesretne prošlosti izvuku pouke. Osim zvanične politike u RS-u Arifagić odgovornost vidi i u FBiH i državnom vrhu BiH.

- Raduje me činjenica da su u RS-u odrasle nove generacije Srba koje shvataju o kakvoj tragediji se radi. Problem je zvanična politika koja u Prijedoru jeste među prvim otvorila vrata povratku jer je grad imao finansijski interes kroz obnovu kuća, ali i dolazak dijaspore. Vlast u Prijedoru se promijenila, imamo naznake da bi se mogao promijeniti i odnos prema obilježavanju zločina, a to se čita i iz činjenice da je Kozarski vijesnik ove godine prvi put objavio imena sve ubijene djece. Ono što mene boli je činjenica da politički predstavnici iz FBiH i državni vrh na određen način podcjenjuju i ignorišu tragediju i zločine u Prijedoru, smatra Arifagić.

Žao mu je što politički vrh države ne dolazi na Tomašicu i ne daje doprinos da se do kraja istraži sudbina nestalih u Prijedoru. Smatra da su i vjerski lideri mogli uraditi više da se razumijevanjem tragedije izgradi nova budućnost na ovim prostorima.

-  Na obilježavanje u Prijedor ne dolazi državni vrh, nema ambasadora. Najveća tragedija poslije Srebrenice zaslužuje drugačiji odnos, zaslužuje da se obilježi mjesto stradanja, kaže Arifagić.

Povratnici i dijaspora su svojim naporima osigurali da obilježavanje svake godine bude dostojanstveno, a Arifagić vjeruje da će zajedničkim naporima dovršiti i priču o izgradnji spomenika poginuloj djeci. Kao privrednik politički se aktivirao jer smatra da se simbolički mora podići i spomenik politikama koje su nakon rata nastavile devastaciju države i društva.

-    Moje mišljenje je da je za BiH 2022. godina ključna ako se želi napraviti prekretnica. Vrijeme je da prestanemo s međusobnim okrivljivanjem za 90- te i da se okrenemo ekonomiji kao zajedničkom sadržiocu. Bez novih radnih mjesta, ulaganja u poljoprivredu koja može osigurati 2/3 hrane za cijelu BiH neće biti dobro, ni RS-u ni BiH. Svi znamo da od podjele države neće biti ništa, da nema novih ratova na Balkanu i jedino što nam ostaje jeste da odlučimo želimo li da građani žive dobro, ili ne, kaže Arifagić.

Iskreno vjeruje da je treći blok u RS-u koji je inicirao potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i u kojem je Arifagić prihvatio biti jedna od glavnih figura jedina prava alternativa trenutnom stanju. 

-    Ja imam korektne odnose sa svim privrednicima, posebno poljoprivrednicima u RS i BiH. Drago mi je da se pojavio neko kao Vojin Mijatović ko je spreman graditi drugačije odnose među narodima i vjerujem da kroz projekat trećeg bloka možemo probuditi građansku svijest u RS-u. S druge strane dijaspora iz BiH mora konačno shvatiti da ima odgovornost za budućnost BiH. Ako njih bar dvjesto hiljada odvoji jedan dan i dođe u svoj grad da glasa stvari se mogu iz temelja promijeniti, kaže Arifagić.

Prema njegovom mišljenju ostaje da se vidi šta će uraditi SDA. Kaže na prvom zajedničkom sastanku dali su deklarativnu podršku novom političkom pristupu u RS-u, ali se nisu decidno izjasnili.

- Ja mislim da ovaj projekat nema alternativu. Ako SDA odluči da ne učestvuje u tome onda će, vjerujem, građanima konačno postati jasno da su to izdajnici i da im nije stalo do jedinstvene BiH", kazao je Arifagić.

U tom slučaju Arifagić se plaši da za dogledno vrijeme u Kozarcu koji je simbol povratka u RS neće biti nikog s kim bi mogao kafu popiti.

#BiH #Politika #Prijedor #JusufArifagić #Povratak