Članak

NES-u Skupština USK treba samo da usvaja budžet, Ružnić neće štedjeti za ruku!

Pat pozicija u Skupštini.

Piše: Ernad Metaj


Kriza u USK gdje aktuelna vlada sve teže osigurava podršku Skupštine puno je složenija od populističkog tumačenja premijera Mustafe Ružnića da sve podsjeća na ponašanje Dodikovog SNSD-a koji blokira rad institucija BiH dok njihovi zastupnici uredno primaju plaću. Na insistiranje Ružnićevog NES-a smijenjen je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK zbog čega je izgubljena podrška zastupnice NIP-a, a novi direktor je već podnio ostavku.

To je poruka Ružniću i NES-u da nisu svi spremni zbog pozicije slušati naređenja i trošiti budžetski novac prema stranačkim željama. Prema saznajima Patrije na novog direktora je vršen pritisak da pogoduje određenim lobijima jer NES ne brine previše za većinu. Njima sjednice Skupštine nisu potrebne do usvajanja budžeta, a zato računaju da će osigurati matematiku kojom će „kupiti“ potrebne ruke. Za to u NES-u neće štediti jer se kroz budžet planira osigurati pobjeda na izborima.

Na posljednju sjednicu nisu došli poslanici SDA i pet nezavisnih poslanika koji opet nikako ne mogu da progovore jednim glasom. Skupština je u pat poziciji, zbog bolesti SDP-ovog zastupnika kvorum za svaku sjednicu je neizvjestan.

Situaciju mogu promijeniti SDA i NES ukoliko bi u Krajini implementirali principe iz Hercegovine gdje su potpisali sporazum o saradnji. Problem s Krajinom je što su lični odnosi ispred stranačkih. Druga realna kombinacija bila bi da SDA sa SDP-om osigura većinu. Za to su problem odluke viših organa SDP-a da koalicija sa SDA nije prihvatljiva. Na lokalnom nivou iz SDA u SDP stižu signali da su im spremni dati mjesto premijera. Te ponude je teško ozbiljno shvatiti jer je SDA ranije pokazala da se ne drži dogovora čak i kada predloži svog kandidata za premijera.

S druge strane SDP će morati štititi vlastite interese jer mu se kroz funkciju predsjedavajućeg Skupštine i pored njegove dobre volje da Skupština USK fakturišu grijehovi NES-a. To se kako tvrde iz opozicije manifestuje kroz mogućnost premijera da već na kolegiju Skupštine povuče svaku tačku o kojoj ne želi da se javno raspravlja. Puno je toga što Ružnić želi izbjeći. Javnosti treba objasniti gubitke u „Šumama“, dugovanja kantonalne bolnice, zastoj u rješavanju problema Doma zdravlja...Vrijeme je da Ružnić podvuče crtu i položi račun za korist od utroška preko milijardu maraka budžetskih i sredstava vanbudžetskih fondova.

#BiH