Članak

SIPA istražuje poslove Binasa, ministar Džindić kriminal ne vidi, ili ga prikriva

Neizvjesno pokretanje proizvodnje.

Piše: Ernad Metaj


Ministar industrije i energetike u Vladi FBiH Nermin Džindić će se morati potruditi da javnosti, a posebno Bugojancima dokaže da nije grobar namjenske industrije u BiH. Za to će biti potrebno puno više nego promijeniti direktora Binasa, posebno ima li se u vidu da ministra ne brine što se budući v.d. direktora Muriz Supić u medijima dovodio u vezu sa osobama za koje postoji sumnja da se bave terorizmom. Interesantno je da se premijer Fadil Novalić protivio ovakvom kadrovskom rješenju, pa je za Patriju u Goraždu izjavio da ne može podržati kandidata kojeg protežiraju i radnici. Zašto se Novalić nakon sedam dana predomislio ne znamo.

Zato Patria saznaje da je ovih dana SIPA izuzimala dokumentaciju iz Binasa. Za sada predmet njihovog interesovanja su određeni ugovori sa jednom egipatskom firmom. Sumnjivi su jer datiraju iz 2013. godine, a na osnovu njih su trebala da se urade poravnanja Binasa i te firme 2020. godine. Do toga nije došlo jer se ne poklapaju brojevi ugovora.

Ne poklapa se puno toga u poslovanju Binasa. Ne tako davno ministar Džindić je braneći sada već bivšeg direktora Enesa Memića kao i on tvrdio da Binas neće biti u krizi jer ima dogovorene poslove. Pokazalo se da papiri kojima se mahalo sindikatu nisu ugovori i da je Binas posljednjih godina sav posao sveo na usluge koje pruža Pretisu iz Vogošće. Nevjerovatna je činjenica da posljednjih godina Binas kao jedna od najpotentnijih firmi namjenske industrije u BiH nije uspio proći ni na jednom tenderu iako su njegovi proizvodi uvijek bili traženi u svijetu.

Iako je Binas svoju proizvodnju podredio Pretisu ta firma je i dalje jedan od njegovih najvećih dužnika. Interesantno je da su se uz posredovanje ministra Džindića za isplate zakašnjelih plaća obično tražile pozajmice od Igmana iz Konjica i Ginexa iz Goražda umjesto da Pretis plati dio svojih dugovanja koja su bila oko 3,5 miliona maraka. Iz dobro obaviještenih izvora Patrije sada se opet uz posredovanje Ministarstva na čelu sa Džindićem rješenje za vraćanje pozajmica posebno Igmanu traži u izdavanju, ili čak prijenosu Binasovih nekretnina na nove vlasnike. Binasov dug prema Igmanu je oko 700.000 maraka i daleko je manji od onoga što bugojanska firma potražuje od Pretisa. Dok dug stoji Pretis očekuje da Binas puno više radi za njih jer su sklopili unosne poslove u inostranstvu.

Iz gore navedenog čini se kako se Binas svjesno svodio samo na usluge prema Pretisu s kojim prethodnih godina nije bilo dovoljno posla da se pokriju godišnji troškovi. Binas u posljednje vrijeme nikada nije bio ni blizu 10 miliona maraka godišnjeg prometa bez čega ne može izmirivati sve svoje obaveze. Tako se sada radnicima duguju četiri plaće. Da je ministar Džindić bio od riječi dug prema radnicima bi bio manji jer je u ime Vlade FBiH obećao finansijsku intervenciju koja nikada nije u cjelosti realizovana. Umjesto toga nedavno je Pretis direktno na račune radnika Binasa uplatio jednu plaću.

Sada se može postaviti i pitanje da li se namjerno produciralo nezadovoljstvo radnika kako bi se na mala vrata dokapitalizirao Binas, ili definitivno odveo u stečaj. Dio njegovih pogona, a posebno tehnologije i znanja je interesantan konkurentima. Iz te perspektive moglo bi se provjeriti i da li ministar Džindić zloupotrebljava položaj ministra da bi na muci radnika Binasa ostvario vlastite interese u namjenskoj industriji.

Prema onome što je Patria saznala moglo bi se desiti da kadrovske promjene u Binasu nisu u cilju njegovog, već spasa svih onih koji su godinama mešetarili po njegovim halama uništavajući ga iz dana u dan. To nas vraća na ugovore sa Egiptom koje istražuje SIPA čija akcija bi mogla pokvariti planove jer se povratkom starih kadrova lakše moglo raditi na prikrivanju i zataškavanju kriminala u poređenju s kojim su sporni ugovori prava sitnica. 

#BiH