Članak

Hoće li biti smjena zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Skupština KS je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

SARAJEVO, (Patria) - Skupština KS večeras je prekinuta što je drugi prekid nakon što je započela 30. novembra.

Na dnevnom redu su ostale četiri tačke i to Prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom „Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“.

Ostala je i tačka dnevnog reda Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2020. godinu, Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te zastupnička pitanja i inicijative.

Inače danas je održana višesatna rasprava o Informaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo - Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Na momente burna rasprava okončana je usvajanjem zaključka NIP-a, ali ne i zaključaka SDA za koje je glasalo 13 zastupnika. Zastupnici NIP-a tražili su da se zaključci SDA prošire, ali oni to nisu željeli i tražili da se glasa kako su predloženi. 

“Tražimo od Vlade KS i nadležnih institucija da dodatno analiziraju i utvrde odgovornost svih pojedinaca, ljekara, rukovodilaca javnih i privatnih ustanova u zdravstvu koji su svojim djelovanjem i greškama odgovorni za nesretni događaj, smrt djevojčice Džene Gadžun. Tražimo da odmah nakon toga pokrenu smjenu svih onih čije su greške ustanovljene i dokumentovane od nadležnih institucija, sudova, ombdusmena za ljudska prava i inspekcija, a kao posljedicu su te greške uzrokovale smrtne slučajeve ili teže posljedice po zdravlje pacijenata”, glasi usvojeni zaključak NIP-a kojeg su podržala 23 zastupnika.

Skupština KS je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.  

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS obratio se Ministarstvu pravde i uprave KS sa inicijativom za izmjenu i dopunu ovog zakona u kojoj je navedeno da je dosadašnja praksa u provedbi ovog zakona ukazala na potrebu da se preciznije definišu pojedine odredbe Zakona, s ciljem da se sistem i način prijavljivanja imovine nosilaca javnih funkcija učini efikasnijim. 

#BiH