Članak

Kafedžić predstavio Analizu za 2021. godinu: Stotine prijava nepravilnosti u zapošljavanju

U protekle tri godine, evidentan je porast broja prijava svake godine u odnosu na prethodnu, a naročit rast broja prijava evidentan je u 2021. godini

SARAJEVO, (Patria) - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS danas je predstavio Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Analizom je obuhvaćen rad Ureda  na prijavama koje su zaprimljene tokom 2021. godine sa komparativnom analizom i u pojedinima oblastima u 2020. godini. 

U protekle tri godine, evidentan je porast broja prijava svake godine u odnosu na prethodnu, a naročit rast broja prijava evidentan je u 2021. godini, što ukazuje na povećano povjerenje građana u rad Ureda, odnosno činjenicu da je Ured prepoznat kao tijelo za efikasnu borbu protiv korupcije.

"Po vrsti nepravilnosti, najviše prijava u 2021. godini odnosilo se na nepravilnosti u zapošljavanju, kao što je bio slučaj i u 2020. godini, a što ukazuje na činjenicu da je korupcija prilikom zapošljavanja u javnom sektoru i dalje dominantna pojava. U 2021. godini, evidentiran je nagli porast broja zaprimljenih prijava nepravilnosti u oblasti gradnje i prostornog planiranja u odnosu na prethodne godine", navodi se u Analizi. 

U 2021. godini, povećan je broj zaprimljenih prijava koje se odnose na institucije drugih nivoa vlasti u BiH, što ukazuje na činjenicu da Ured, iako nema nadležnost da postupa po ovakvim prijavama, uživa povjerenje građana sa teritorija cijele države BiH, a ne samo Kantona Sarajevo, a koje je prema procjeni Ureda podstaknuto i dolaskom Erika Larsona, kao savjetnika američke ambasade za borbu protiv korupcije, u Ured.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić rekao je da je problem zapošljavanja i dalje ostao najveći problem u Kantonu Sarajevo budući da u ovoj oblasti ima najviše neregularnosti.

"Uputit ćemo incijativu da se institut supervizije ukine a da se poveća odgovornost nosilaca javnih funkcija i komisija. Ne znamo ko su supervizori ne prolaze obuku, radi se o veoma neefikasnom procesu. Donosi konfuziju kada je u pitanju postupanje inspekcije, Ureda, pa i tužilaštva, a često i direktori zloupotrebljavjau njihove nalaze jer uzimaju povoljnije nalaze u odnosu na naprimjer inspekciju", naveo je Kafedžić.

Kafedžić je istakao kako je primjetan trend u oblasti komunalne privrede gdje i nakon smjene bivši direktori ostaju u tim preduzećima i dobiju radno mjesto. 

"Najveći broj nepravilnosti su u naprimjer u Toplanama i ViK-u. Veliki broj direktora ostaje u preduzećima nakon smjene, dobiju radno mjesto, često šefovsko. Onda imamo taloženje tih osoba što predstavlja ozbiljan koruptivni problem, jer te osobe dalje propagiraju političke ciljeve u tim javnim preduzećima", kazao je Kafedžić.

Savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS pri Američkoj ambasadi Erik Larson rekao je da su SAD veoma ponosne što podržavaju Ured.

"Kao što je ambasador Nelson već napomenuo, Ured za borbu protiv korupcije predstavlja model borbe protiv korupcije u BiH. Kako je on također naglasio Ured se suočava sa pritiskom političkih povezanih institucija da zaustavi svoj rad. Ovo je neprihvatljivo! Korupcija je esencijalna prijetnja za BiH, zemlja doslovno umire dok mladi bježe u inostranstvo", rekao je Larson.

Ured je u proteklom periodu radio i revizije diploma u javnom sektoru u KS, a na osnovu prijava Ureda Tužilaštvo KS je do sada podiglo 12 optužnica. 

Također, Ured je nakon obimnog rada Tužilaštvu KS dostavio krivičnu prijavu protiv 50 osoba vezano za neregularnosti i milionske gubitke u KJKP Gras. 

#BiH