Članak

ANALIZA DPC-a: Zapadni Balkan je mjesto sljedećeg sukoba, zaustaviti Vučića, Dodika i Čovića

Dodikove i Čovićeve inicijative da birokratski rasparčaju zemlju sa zapadnim pečatom odobravanja se moraju zaustaviti.

SARAJEVO, (Patria) -  Zapadni Balkan je sljedeći front u tektonskom pomaku kojem svjedočimo, poručuju u novoj analizi iz Vijeća za demokratizaciju politike (Democratization Policy Council) sa sjedištem u Berlinu.

"Još više je frustrirajuće znati da je ovo regija u kojoj su neliberalne, antidemokratske snage zapravo mogle biti stavljene u defanzivu nakon decenije i po nekontroliranog napredovanja i konsolidacije – da su demokratske snage imale koherentnu i na realnosti zasnovanu stratešku politiku. Vladajuće oligarhije – posebno u Srbiji, ali i njeni klijenti u BiH i Crnoj Gori – oslanjale su se na podršku autokratskih geopolitičkih sila poput Rusije, ali i na pristanak – čak i direktnu saradnju sa EU i SAD", ističu iz DPC.

Dodaju da je evidentno da godine angažmana bez kormila, izborni zakon/ustavna reforma i Varhelyijev paket koji se predlaže za BiH predstavlja kristalizaciju ove kontraproduktivne politike pacifikacije.

"Činilo se da je vodeća teza Zapada bila da treba raditi s lokalnim kleptokratama (BiH), autokratama (Srbija) kako bi ojačao Balkan protiv Rusije i Kine. Otvoreni Balkan je proizvod ove dotrajale logike. Ovo je rezultat deceniju i po birokratskog autopilota. Uprkos godinama poštovanja prema Beogradu, stalnim nastojanjima da se Dodik i Čović umire (nadajući se da će ih povući transformativna moć Brisela), oni su direktno podržali rusku agresiju na Ukrajinu (Dodik) ili su se upustili u jezički kontorcionizam... da se izbjegne osuda (Vučić, Čović). Štaviše, Vučićevi mediji na svojim naslovnim stranama štampaju rusku propagandu. Trebalo mu je više od jednog dana da uopće prokomentariše invaziju na Ukrajinu; na kraju je to osudio, ali je odbio da uvede sankcije Kremlju", kažu iz DPC.

Zapad bi trebao znati da autoritarni lideri čine nepouzdane partnere.

"Mišljenje da regionalne reforme i integracije treba da budu usidrene u Beogradu je konačno i u potpunosti pokazano kao lažna premisa. Dvosmislenost oko predanosti Zapada suverenitetu BiH i sigurnom okruženju podstakla je regresiju u cijeloj regiji već 16 godina. Zapad može okončati tu dvosmislenost – i spriječiti rusku diverzionu destabilizaciju – uspostavljanjem potpunog, kredibilnog sredstva odvraćanja na terenu. Najava pojačanja EUFOR-a je dobrodošla i zakasnila, ali nesrazmjerna potrebi. Potreba za snagama je procijenjena kao brigada (5.000 vojnika) od strane DSACEUR-a. Čak i uz najavljeno pojačanje, snage će biti daleko ispod potrebnog", navodi se u analizi.

Potrebna je pojačana budnost i prisustvo NATO-a u cijelom regionu, dodaju.

"Najava “pojačane podrške” BiH trebala bi značiti aktiviranje Berlin+ aranžmana za jačanje EUFOR-a. Jačanje snaga u Brčkom je ključno. Ovo nije samo oprezan profilaktički potez – mnogo prije gotovo sigurnog ruskog veta na produženje EUFOR-a u novembru. Posljednji pozitivni efekat u unutrašnjoj društvenoj i političkoj dinamici BiH je nedovoljno cijenjen: uprkos dominantnim narativima koji opisuju podjele BiH, 99% građana BiH se slaže da je politika korumpirana, da nema pravde i da su ljudi lišeni dostojanstva", ističu iz DPC-a.

"Dodikove i Čovićeve inicijative da birokratski rasparčaju zemlju sa zapadnim pečatom odobravanja se moraju zaustaviti. Neki će tvrditi da „pregovori“ koji su u toku od prošle godine pokazuju posvećenost miru; ali u stvari to je smirenje. Kako se svijet budi pred utjecajem višegodišnje ovisnosti o prljavom oligarhijskom novcu, krajnje je vrijeme da priznamo međunarodnu ulogu u podržavanju veze biznis-kriminal-mediji koja hrani političku troglavu hidru i sprječava napredak u cijelom svijetu", rečeo je u analizi.

"Predugo su politike EU, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih demokratija favorizirale pacifikaciju – djelotvoran savez sa silama – umjesto stvaranja povoljnog okruženja za njih. Iskoristimo trenutak i konačno ponovo procijenimo i kalibriramo ove politike, kako bismo vratili kredibilitet koji je protraćen kroz deceniju", zaključili su iz DPC-a u analizi. 

#BiH