Članak

HDZ kadar u NTF Ploče hoće pare iz Vlade F BiH, ali neće revizore

OTF nekad majka, a nekad maćeha.

Piše: Ernad Metaj


Naftni terminali u Pločama koji su vlasništvo F BiH uz pomoć hrvatske policije zabranili su federalnim revizorima da izvrše kontrolu poslovanja ove firme. Ministar industrije i energetike F BiH Nermin Džindić je poručio da ne poznaje zakone u Hrvatskoj.

-    Nisam upoznat da mogu institucije iz BiH, ili iz Federacije ulaziti u drugu državu kako bi izvršili pregled dokumentacije i izvršili reviziju. Ako je to moguće neka urade, rekao je Džindić.

Izgleda da vlast puno ne brine kako Naftni terminali posluju, ali su se zato iz Vlade F BiH pred kraj prošle godine slikali u Pločama najavljujući da će vlada i dalje ulagati u ovu firmu. Njena vrijednost se procjenjuje na 700 miliona maraka, a godinama lebdi na rubu stečaja. Najbliže u toj namjeri došao je „DeltaGrip“ kompanija registrirana u Londonu pod indirektnim vodstvom hrvatskog naftnog mešetara i lobiste Jasminka Umičevića koji je prema pisanju medija bio involviran u kriminalni stečaj Energopetrola u Zagrebu. 

Zabrana ulaska revizorima nije čudna ako se ima u vidu da nikome u vlasti ne smeta što firmom upravlja HDZ-ov kadar Josip Tomić koji je pravomoćnom presudom osuđen za gospodarski kriminal u ovoj kompaniji.

Revizori su kontrolu htjeli izvršiti jer su kako tvrde već uvidjeli nepravilnosti koje su uočili u dokumentima firme vlasnice terminala a to je Operator – Terminali F BiH. Za funkcionisanje obje firme Vlada je nedavno odobrila 14 miliona maraka. 

Iz Naftnih terminala ne spore da se može izvršiti revizija tih sredstava, ali dokumentaciju ipak ne daju jer kažu nisu direktno dobili novac, prebacila im ga je „firma majka“.

To je dovoljno da Edina Razić iz uprave Naftnih terminala bez imalo stida javno poruči kako „Vlada F BiH jeste vlasnik Operatera – Terminali F BIH, ali nije vlasnik Naftnih terminala“. Pare iz F BiH su NTF-u dobre, ali im ne valjaju revizori koji bi vidjeli gdje se troše. S druge strane OTF je majka kada daje novac, ali kada ga treba pravdati onda je više maćeha.

Zbog toga parlamentarna komisija za reviziju traži kontrolu poslovanja NTF, ali za sada samo mogu da konstatuju kako je sve prvorazredni skandal.

-    Vlada ima mehanizme smjene, ali zašto to ne radi vjerovatno je to neki dogovor između SDA i HDZ-a, smatra Elvir Karajbić, član Komisije za reviziju Parlamenta F BiH.

U međuvremenu firma majka se kreditno zadužuje da plati izgubljeni spor firme koju je osnovala u Hrvatskoj.

U razdoblju zadnjeg mandata Josipa Tomića na čelu NTF-a aktualizirana je tužba DeltaGripa za nadoknadu štete po izgubljenoj dobiti u razdoblju od 2007. godine do 2009. godine koja je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 2021. godine pravomoćno dosuđena u korist DeltaGripa u ukupnom iznosu od 4.186.230 USD plus zatezne kamate što prema procjenama u konačnici iznosi oko 10 miliona USD. 

Indikativno, Josip Tomić otkazuje punomoć odvjetničkom uredu Grubeša, a kasnije i odvjetniku Almiru Dervišbegoviću te u novoj tužbi DeltaGripa angažira zagrebačkog advokat Marka Krpana koji je u žižu hrvatske javnosti došao kao pravni zastupnik Briana Alfonsa Fuentesa koji se dovodi u vezu s lihvarskim kreditima kojima su građani R. Hrvatske oštećeni za 91 milion kuna.

Prema izvorima iz OTF-a, obzirom na eksteritorijalni status ovog poduzeća u vlasništvu FBIH, niko pa ni matično poduzeće OTF nema stvarni uvid u poslovanje kao i milionske utroške sredstava kako za saniranje smještajnih kapaciteta, razne rekonstrukcije kao i operativne troškove. Podsjećamo, NTF ne raspisuje natječaje za nabavke niti djeluje po relevantnim zakonima Bosne i Hercegovine.

#BiH