Članak

KO ŠTA RUŠI Uredba o kontroli javnih nabavki je dodatni mehanizam, a ne zamjenski

Ona je istakla da Uredbu KS nije samostalno izrađivao, već je u nastanku učestvovao USAID i eksperti Agencije za javne nabavke BiH.

(Patria) - Ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić na današnjoj press konferenciji u vezi Uredbe koja se primjenjuje već tri godine, a na koju je podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH kazala je da je dovoljno reći da je KS prepoznat kao borac protiv korupcije.

"Mi nastojimo širiti ovlasti Ureda, a to je oblast javnih nabavki. Sve aktivosti koje sprječavaju korupciju ne znam kako bi razarale državu. KS je primoran, a uvijek vodeći o ustavnim nadležnostima, da proaktivno djeluje jer je održavanje statusa quo razaranje države. Uredba o kontroli javnih nabavki, ona je u upotrebi 3 godine, a sad se tek problematizira. Ona uspostavlja mehanizam kontrole Uredu kao dodatni mehanizam, a ne zamjenski. Mimo tih mehanizama nametnute su dodatne obaveze. Ured predstavlja dodatnu kontrolnu barijeru uz nadležnosti koje Agencija za javne nabavke provodi", kazala je. 

Ona je istakla da Uredbu KS nije samostalno izrađivao, već je u nastanku učestvovao USAID i eksperti Agencije za javne nabavke BiH.

"Prije same primjene ove Uredbe od Agencije je zatraženo mišljenje koja je rekla da nije u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. Problematiziranje uredbe je politikanstvo bez ikakve pozadine. Uredba ne zadire u Zakon o javnim nabavkama BiH. Uredba regulira neke prethodne i naknadne radnje. Uredba u pogledu provođenja postupka upućuje na Zakon o javnim nabavkama. Akt više pravne snage uvijek ima prednost nad nižim tako je i ovdje. Zakon ima prednost i da smo htjeli derogirati zakon Uredbom to ne bismo mogli. To što će Ured dati svoje mišljenje ne znači urušavanje sistema već se nameće dodatni mehanizam onih koji u KS provode javne nabavke“, kazala je Softić-Kadenić.

Ona nije željela prejudicirati odluku Ustavnog suda BiH navodeći da sud može odbaciti apelaciju. 

„Kakvu god odluku da sud donese mi ćemo je primjenjivati“, kazala je ministrica.

Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a i zastupnik u Skupštini KS kazao je da milijardu KM kojom upravljaju žele trošiti javno i transparentno i u skladu sa propisima.

„Niko od BiH nije preuzimao nadležnosti, niko ne osporava Zakon o javnim nabavkama, po zadatku stranke SDA novi direktor počinje problematizirati ovaj proces. Ova Uredba nam omogućava da vršimo kvalitetan nadzor nad javnim nabavkama. Ured za borbu protiv korupcije je jedina svijetla tačka u borbi protiv korupcije.

Tri godine nakon što ova uredba postoji neko je problematizira. Pozivam sve da provjere sve naše registre, naše podatke i da sve prođete. Pozivam vas da nas sve zajedno i jednako tretirate“, kazao je Konaković", kazao je Konaković. 

Premijer KS Edin Forto je kazao da se suočavaju sa jednom političkom snagom kojoj smeta antikoruptivno djelovanje.

„Svaki put kad smo napravili iskorak na ovom polju, oni govore da mi pravimo paralelni sistem. Jedna koalicija stvara otpor antikoruptivnom djelovanju“, kazao je Forto dodajući da je svima sužen prostor za koruptivno djelovanje.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH također se obratio na press konferenciji kazavši da će prva stvar koju će uraditi nakon izbora biti donošenje Zakon o suzbijanju korupcije. 

Nikšić je podsjetio kako je Zakon o suzbijanju korupcije na nivou FBiH usvojen kada je on bio premijer, a da je prema njemu bilo predviđeno formiranje specijalnog odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda za istraživanje i procesuiranje ovih djela.

"Planirana su i sredstva. Odjeli nisu formirani, a zakon se ne primjenjuje. Jasno mi je što je to tako. Oni nisu spremni dati alat pravosuđu da se bori protiv korupcije i kriminala u kojoj je ogrezla aktuelna Vlada FBiH”, rekao je Nikšić.

#BiH