Članak

Šta nam govori činjenica da jedino Islamska zajednica BiH nema potpisan ugovor sa državom!

„Naš je cilj da tu osiguramo, ako je ikako moguće, jedinstven stav članova Predsjedništva

Piše: A. Čorbo-Zećo


Teško se oteti dojmu, ali i činjenicama koje pojedini intelektualci godinama ističu da je problem Bosne i Hercegovine zapravo taj što su Bošnjaci većinski muslimani. Previše je primjera u kojima međunarodna zajednica 'popušta' drugim stranama, pa čak i genocidnim i UZP-ovskim politikama, pri tome pokušavajući Bošnjake predstaviti kao radikalni dio društva!

A, u državi gdje su Bošnjaci većina, jedino Islamska zajednica BiH nema potpisan ugovor sa državom. I to mnogo govori o stanju u društvu, ali i odnosima unutar BiH. 

Godinama su članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda opstruirali potpisivanje takvog ugovora. Posljednji put kada su Šefik Džaferović i Željko Komšić pokušali na sjednici Predsjedništva riješiti ovaj problem Milorad Dodik, kao i njegov prethodnik Mladen Ivanić, učinio je sve da do toga ne dođe.

„Naš je cilj da tu osiguramo, ako je ikako moguće, jedinstven stav članova Predsjedništva jer je riječ o delikatnim stvarima. Po tumačenju gospodina Džaferovića i mene, riječ je o sui generis ugovoru, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je tada Komšić, te pojasnio da je razlika u tome "što su ugovori sa Katoličkom crkvom i sa SPC-om ugovori sa međunarodnim karakterom jer je sjedište Katoličke crkve u Vatikanu, a SPC-a u Beogradu".

A, Predsjedništvo BiH treba da prihvati ugovor sa Islamskom zajednicom kako bi se osigurao ravnopravan odnos prema vjerskim zajednicama u BiH.

No, spremnosti za takvo što nema.

Podsjećamo da je i u mandatu 2014-2018. član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću predložio da se potpiše tekst sporazuma koji im je upućen iz Vijeća ministara.

Čović je i pored toga što je prijedlog ugovora prošao svu utvrđenu proceduru poručio da će "biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i ustavom predviđeni uvjeti". On je navodio da mu u ugovoru smetaju "poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje u njenim institucijama, arhiv, vakufska imovina, džuma-namaz, hadž ili prava na odijevanje".

Upravo zbog svega toga nikoga nije iznenadila izjava Komšića koji je kazao da se boji da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. 

„Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje“, poručio je nedavno u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Posljednjih mjeseci u javnom diskursu sve su češće ocjene da je BiH zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci, koji su većinski i muslimani. Imali smo poruke mađarskog premijera Viktora Orbana o problemu integrisanja dva miliona bh. muslimana u EU, ali i one brojne poruke tokom rata, zbog čega je braniteljima BiH bio uveden embargo na oružje. 

Valja podsjetiti i na riječi akademika Esada Durakovića kako bi "sve ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani'. 

'Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi', pisao je Duraković. 

U kontekstu spornog ugovora sa Islamskom zajednicom valja napomenuti da ni Ugovor sa Vatikanom, a ni Ugovor sa SPC-om nije ovako precizno seciran u javnosti kao ugovor sa Islamskom zajednicom, posebno kada je riječ o političarima.

Denis Bećirović (SDP) također je pokušavao u Parlamentu BiH pojašnjavao činjenicu da dvije spomenute crkve imaju potpisan ugovor s državom BiH već skoro 15 godina, a da se Islamskoj zajednici to pravo osporava više od jedne decenije i kako takva diskriminacija loše utječe na opće stanje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tada je pozdravila istup delegata Bećirovića, kada je u pitanju ovaj diskriminirajući odnos države Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici kao najmnogoljudnijoj religijskoj zajednici, što istodobno diskriminira pojedinačno svakog muslimana – pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 
 

#BiH