Članak

OTKRIVAJU SE PLANOVI Do sada pet stranaka žele poziciju premijera KS

Iako još nisu održani izbori niti se znaju izborni pobjednici, neke političke stranke već su otkrile koje pozicije ih zanimaju i gdje vide svoje kadrove. 

Piše: Amra Vrabac


Iako još nisu održani izbori niti se znaju izborni pobjednici, neke političke stranke već su otkrile koje pozicije ih zanimaju i gdje vide svoje kadrove. 

Sigurno je da će se bitka za svaki glas voditi u Kantonu Sarajevo, a želju da opet bude vlast i predvodi procese ne krije Stranka demokratske akcije. Iako su 2018. godine imali najveći broj glasova, veći dio mandata SDA je bila opozicija. U ovom mandatu izmijenjale su se tri Vlade. U jednoj je samo SDA bila vlast sa SBB-om i DF-om nepunu godinu. 

U međuvremenu od 2018. do danas Narod i pravda je jačao svoju poziciju u KS, te je vodeća stranka po broju mandata u Skupštini KS. Na osvojenih šest pridružila su im se još četiri zastupnika iz drugih stranaka. Vlast koju predvodi NIP bit će teško napustiti, pa je za očekivati razgovore o nekim novim trojkama, četvorkama, petorkama...

Ove godine određene planove strankama u KS mogao bi pokvariti i SBiH na čijem je čelu Semir Efendić. On nikada nije krio da bi se prihvatio pozicije premijera KS.

Efendić je prije nekoliko dana održao sastanak sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem kojeg je podržao za Predsjedništvo BiH, ali i u ideji BiH kao građanske države. Da li će to značiti i moguću koaliciju pokazat će se nakon izbornog rezultata. DF bi mogao povećati broj glasova u odnosu na 2018. godinu kada su osvojili tri mandata. Dvoje zastupnika su napustili DF, ali se nakon izlaska iz SDA DF-u pridružio Mirza Čelik.  

Predsjednik Naše stranke Edin Forto uspio je za četiri godine biti dva puta premijer Vlade. U prvoj i trećoj Vladi KS. Na tu poziciju je imenovan najviše na insistiranje NIP-a iako je Naša stranka od 2018. godine spala na tri zastupnika, dok su dva prešla u druge stranke. Posljednjih nekoliko mjeseci pridružio im se Damir Nikšić. Forto bi mogao biti pretendent za poziciju premijera.

Iako je predsjednik Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić na početku imao kapacitet i bio dio Vlade šestorke odnosno skupštinske većine sa dva zastupnika, vrlo brzo je ostao bez zastupnika te je četvorka postala trojka. Nakon ujedinjenja sa A-SDA u Narodni evropski savez Hadžibajrić računa da bi se stranka mogla „oporaviti“ i imati kapacitet da sudjeluje u vlasti, a on da bude premijer KS.

Posljednja informacija koja se pojavila iz SDP-a govori da bi i oni bili voljni predložiti premijera i to Adnana Štetu, aktuelnog ministra saobraćaja. Iako je Šteta ovog ljeta obećao ostavku ukoliko ne bude završena rekonstrukcija tramvajske pruge do 1. septembra, to se nije desilo. Rekonstrukcija pruge nije u potpunosti završena, iako je puštena u rad za zakašnjenjem, a Šteta nije podnio ostavku. Umjesto ostavke, voljan je preuzeti kormilo prvog čovjeka Kantona Sarajevo.

Nije isključeno da se nakon izbora ponovo formira široka koalicija, a kako bi se zaobišla SDA, ali ipak će sve ovisiti o rezultatima izbora.

#BiH