Članak

NE SAM NIKŠIĆU Dodik hvali lidera SDP-a i traži HE Buk Bijelu, Aerodrom u Trebinju...

Fakturu bi opet mogla platiti Osmorka, kao što sada SDA plaća jer nisu dopustili da ih se blokadama zaplaš

Piše: A. Čorbo-Zećo


Kažu da je danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić (u ime Osmorke) potpisao historijski sporazum na svim razinama vlasti u naredne četiri godine. Historijski sporazum koji otvara novu dimenziju politike koja će osigurati pravno djelovanje institucija BiH.

Tako to vide simpatizeri i članovi Osmorke. S druge strane Milorad Dodik, kao treća strana, vrlo relaksiran, baš kakav je bio i do sada u partnerstvu sa SDA i HDZ. On želi svoje i samo ga interesi Republike Srpske zanimaju. Ništa što će jačati Bosnu i Hercegovinu kao državu on neće prihvatiti. I šta je tu onda historijsko?

Šta je ovdje za BiH i na koji način Osmorka misli realizirati sporazum, ako i HDZ i SNSD ni milimetra ne odstupaju od svojih političkih ciljeva koji sve do jednog znače smanjivanje ovlasti države BiH i jačanje nižih nivoa vlasti, sve do krajnje disolucije BiH, o kojoj sanjaju još od 90-tih godina.

Dodik hvali Nikšića, a nakon što je s Vojinom Mijatovićem boravio u administrativnom centru u RS-u te kaže da se nada deblokadi, ali ima i uslov. 

Taj uslov ranije je mogao biti ispunjen, ali nije. Taj uslov nikada ne smije biti ispunjen ma kakve blokade da dolaze i njima se prijeti. Jer godinama se SDA optuživala da baštini neku Palestinu u BiH, da žele vladati na trećini BiH, suvereno kao u begovatu. Danas osmorka ne objašnjava kako će oni ostvariti drugačiji cilj ako su im 'pravi koalicioni partneri SNSD i HDZ'. Kako i na koji način s njima možemo krenuti naprijed. 

Dodik vrlo iskreno ističe kako se blokade ne trebaju dešavati već da se moraju deblokirati procesi izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjaluci te da tada neće biti blokada ni na drugim nivoima.

Zamislite uslova? A, znamo da je jedina institucija koja postupa u skladu sa svojim nadležnostima u ovom slučaju tvrde sami za sebe bili u Ustavnom sudu BiH, no nikada nisu donijeli privremenu mjeru kojom bi se onemogućili dalji radovi na izgradnji HE Buk Bijela sve do donošenja konačne sudske odluke o spornoj dodjeli koncesije za ovaj projekat koji zajednički pokušavaju realizirati Srbija i bosanskohercegovački entitet RS.

Tu mjeru između ostalih tražio je je i NIP, stranka čiji lider najavljuje novu energiju i kako će nam pokazati kako se gradi BiH. Na koji način ostaje misterija, a Dodik neće odustati.

Kod izgradnje aerodroma u Trebinju problem bi mogao nastati I na relaciji HDZ I SNSD, jer je ovaj projekat trn u oku Hrvatskoj. 

Jer dvojac Dodik-Čović usavršio je do sada politiku - što ne može ratom može inatom!

Ali, inat sada dolazi iz Srbije koja želi aerodrom, i Hrvatske koja ne želi. Ekspoziture takvih politika u liku i djelu Čovića i Dodika koji su najbliži prijatelji i saradnici između dvije vatre su. Želja susjednih zemalja i vlastitih interesa u samoj BiH.

Fakturu bi opet mogla platiti Osmorka, kao što sada SDA plaća jer nisu dopustili da ih se blokadama zaplaši, a da zauzvrat omoguće projekte koje zadovoljavaju interese Hrvatske i Srbije.

Zato vrlo logično zvuči apeliranje Naše stranke koja ističe da HDZ i SNSD, a nakon izbacivanja SDA iz vlasti ne bi trebali činiti novu vlast.

Svjesni su da će to opet biti 2:1 protiv Bosne i Hercegovine, ali o tome će ipak konačnu odluku donijeti Pokret za državu, koji je, kako stvari stoje spreman četvrtog delegate u Domu naroda PSBiH isporučiti SNSD-u.

#BiH #MiloradDodik #DraganČović #NerminNikšić #AminaČorboZećo