Članak

Meksikanci na ulicama: Protesti protiv izborne reforme

Demonstranti osudili većinski potez pristalica predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

(Patria) - Desetine hiljada Meksikanaca protestiralo je u nedjelju protiv izborne reforme koju je odobrio Kongres koji kontroliše vladajuća stranka, a koja se naširoko doživljava kao napad na demokratiju uoči predsjedničkih izbora 2024. godine, javio je AFP.

Političke i građanske organizacije udružile su snage u demonstraciji nezadovoljstva, okupivši se na glavnom trgu u Meksiko Cityju, Zocalo, i u drugim gradovima pod sloganom #MiVotoNoSeToca (Ruke dalje od mog glasa).

Odjeveni u bijelo i ružičasto, boje Nacionalnog izbornog instituta (INE) za koje kažu da je ugrožen, demonstranti su osudili većinski potez pristalica predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da smanje veličinu i budžet nezavisnog tijela.

- To je nazadovanje demokratiji... Ovaj čovjek (Lopez Obrador) želi da kontroliše izbore - rekao je za AFP demonstrant Alejandro Rodriguez, 61-godišnji advokat.

- Reforma napada sve naše institucije, želi nam oduzeti slobode - dodao je Feliciano Vidal, 65-godišnji nezavisni radnik.

Nacrt zakona za koji INE kaže da će narušiti kredibilitet izbora usvojen je u Senatu u srijedu sa 72 glasa za i 50 protiv. Zakon sada mora donijeti ljevičarski predsjednik, koji se zalagao za promjenu.

Bivši sudija Vrhovnog suda Juan Ramon Cossio, u obraćanju demonstrantima u nedjelju, optužio je Lopeza Obradora da pokušava da "prisvoji izborni sistem".

Sječa osoblja

Predsjednička rezidencija nalazi se na jednoj strani trga Zocalo, ali Lopez Obrador je u nedjelju bio odsutan, obilazeći unutrašnjost Meksika.

Prijedlog zakona je razvodnjena verzija radikalnijih reformi koje je prvobitno tražio, a koje su izazvale masovne ulične proteste protiv navodnog napada na INE, osmišljen da zaštiti izbore od političkog petljanja.

Agencija za ispitivanje javnog mnjenja kaže da bi prijedlog zakona, čak i nova verzija, ugrozio izborni proces. Tvrdi se da bi promjene eliminirale 85 posto njegovog osoblja i ukinule 300 okružnih odbora koji su ključni za organizaciju izbora za 93 miliona birača u zemlji.

Mjera bi, kaže INE, ograničila njegovu mogućnost praćenja izborne propagande, ili sankcionisanja javnih zvaničnika za prekršaje.

Lopez Obrador navodi da je INE odobrio prevaru kada se neuspješno kandidovao za predsjednika 2006. i 2012. godine, prije nego što je pobijedio 2018.

On tvrdi da će reforma poboljšati sistem, i tvrdi da je proteste orkestrirala grupa „korumpiranih“ ljudi koji žele vlast za sebe.

Predsjednik, čija se popularnost kreće oko 60 posto, ne može tražiti ponovni izbor jer je ustavom zabranio više od jednog šestogodišnjeg mandata.

On je odbacio pokušaj promjene ustava kako bi ostao na funkciji, ali ipak želi da njegova stranka MORENA zadrži vlast.

Opozicija je obećala da će osporiti reformu u Vrhovnom sudu, a bivši sudija Cossio rekao je u nedjelju da vjeruje da će njegovi kolege poništiti zakon ako dođe pred njih.

#Svijet #Protesti #Izbori #Meksiko