Članak

POTVRĐENO ZA NAP - SIPA saslušala Aličkovića po prijavi protiv Antonića, mijenja li Tužilaštvo BiH odnos prema negiranju genocida?!

Aličković je prijavu protiv Antonića podnio 18. februara 2022. godine, a zbog riječi koje je izrekao na sjednici Narodne skupštine Republike srpske. 

Piše: Rasim Belko


Nihad Aličković ispitan je danas u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu u svojstvu podnositelja krivične prijave protiv Momčila Antonića zbog negiranja genocida, saznaje Patria. 

Informaciju nam je potvrdio i sam Aličković, koji u izjavi za Patriju kaže da je saslušan po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zbog slučaja Antonić. 

Aličković je prijavu protiv Antonića podnio 18. februara 2022. godine, a zbog riječi koje je izrekao na sjednici Narodne skupštine Republike srpske. 

Antonić je zastupnik SNSD-a u NSRs, a na januarskoj sjednici 2022. godine pozvao je sve zastupnike da javno negiraju genocid. 

“Znamo mi kako razmišljate, dajte da i narod zna. Ja kažem, nije bilo genocida u Srebrenici. Hajte, i vi to recite, pa makar bilo predizborno”, poručio je tada Antonić. 

Kako nam je kazao Aličković, SIPA će po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine saslušati i prijavljenog Antonića, ali i svjedoke. 

Aličković: Vjerujem da bi ovo mogao biti prvi slučaj otvaranja istrage za negiranje genocida

“Prvi put je pokrenut postupak za negiranje, tako da vjerujem da bi ovo mogo bi biti prvi slučaj otvaranja istrage i podizanja optužnice za negiranje genocida. Stvar je ovdje vrlo jasna, u krivičnoj prijavi dostavio sam i video snimak, na kojem se sve vidi i čuje”, ističe Aličković za Patriju. 

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je do sada redom odbijalo sve prijave protiv negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i samih zločina. 

Stoga, saslušanje Aličkovića po naredbi Tužilaštva BiH i u Udruženju žrtava i svjedoka genocida vide kao moguću promjenu odnosa spram prijava za negiranje genocida. 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović nada se da je ovo naznaka promjene odnosa Tužilaštva i za Patriju kaže da “čim Tužilaštvo BiH naređuje da se postupak otvori to nešto znači”. 

“Nadam se da ćemo konačno vidjeti rezultat. A ono što je Antonić izjavio ne razlikuje se mnogo od ostalih. Nadam se da će Tužilaštvo nastaviti proceduru i omogućiti da Sud odluči o svemu”, zaključuje Tahirović. 

Priča o procesuiranju negatora genocida i onih koji veličaju ratne zločince traje otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona i ta djela uvrstio na spisak krivičnih djela. 

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić pravdao je odbijanje desetina prijava nedostatkom sudske prakse. No, očito da se i to polako mijenja, jer evropski sudovi i Evropski sud za ljudska prava su tu praksu uspostavili. 

Saslušanja po prijavi protiv Momčila Antonića na neki način upućuju da uskoro negatori genocida i oni koji slave ratne zločince uskoro to neće moći raditi i ostati nekažnjeni. 

Vrlo brzo ćemo znati je li slučaj Antonić promjena odnosa Tužilaštva spram ovih predmeta. 

Svakako da institucije Bosne i Hercegovine moraju biti svjesne kontinuiranih upozorenja iz Evropske unije da vladavina prava mora zaživjeti, da se žrtve zločina i genocida moraju zaštititi, što je u velikoj mjeri i preduslov za pomirenje. 

#BiH #Snsd #MuratTahirović #RasimBelko #NegiranjeGenocida #NihadAličković #MomčiloAntonić