Članak

TUĐMANOV POLAZNIK, POMAGAO SRBIJANSKU VOJSKU Schmidt više nije kredibilan, vrijeme je za nekog nepristrasnog!

Jer, demokršćanin Schmidt sa svojim hrvatskim, srpskim i ruskim vezama više nije prihvatljiv za poziciju visokog predstavnika!

Piše: Rasim Belko


Znate li ko je bio prvi inostrani diplomata s kojim je bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman razgovarao nakon inauguralne sjednice 1992. godine. Taj prvi Franjin gost prisjetio se tog razgovora 18 godina poslije, na inauguraciji Ivi Josipoviću. Riječ je o Christianu Schmidtu, danas visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i očitom zaljubljeniku u Hrvatsku i njenu politiku. U nastavku teksta ponudit ćemo i dokaze o Schmidtovim vezama sa Srbijom, pa i Rusijom.

Nisu dakle Schmidtove veze sa zvaničnim Zagrebom počele po njegovom postavljanju na poziciju visokog predstavnika. Te veze su mnogo dublje i mnogo opasnije nego što to mi u Bosni i Hercegovini mislimo. No, nažalost većina onih koji se zovu lideri niti to vide niti žele da vide, već po uputama snažno brane kredibilitet sve očitije nekredibilnog Schmidta.

Jer, kako vjerovati nekome ko treba da bude sud i tumač mirovnog sporazuma ako je on pristrasan ne samo jednoj, već dvjema stranama u sukobu.

Na spomenutoj inauguraciji Josipoviću Schmidt, prema njegovim objavama, zagovara učešće Hrvatske u misiji u Afganistanu, ali i podržava njen evropski put.

Godine 2009. Schmidt je u svojstvu zastupnika u Bundestagu učestvovao na Opštem Saboru HDZ-a.

U objavi od 7. jula 2009. godine Schmidt navodi da je govorio na Saboru u Areni u Zagrebu 4. jula 2009. godine.

Schmidt je obavijestio javnost da se sastao i razgovarao s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, njegovom zamjenicom Jadrankom Kosor, ministrom kulture i dobrim prijateljem Božom Biskupićem, te ministrom odbrane Brankom Vukelićem.

Zbog Sanaderove ostavke, nekoliko dana prije Sabora HDZ-a, Schmidt je prilično bio žalostan, pa je agenciji ddp dao uzjavu u kojoj svoju žalost nije krio.

Schmidt žali za Sanaderom i optužuje Evropu za njegovu ostavku

"Schmidt je izrazio žaljenje u izjavi ddp-u zbog iznenađujuće ostavke hrvatskog premijera u srijedu, 1. jula 2009. Prema riječima Christiana Schmidta (CSU), iznenađujuća ostavka hrvatskog premijera Ive Sanadera ima evropske političke razloge. 'EU čeka Hrvatsku, koja je postala članica NATO-a u aprilu", rekao je Schmidt novinskoj agenciji ddp u Berlinu.

Schmidt je podsjetio da je Hrvatska dobar saveznik koji sada sarađuje i sa njemačkim oružanim snagama na Kosovu. Isto je i u pripremama za Avganistan. S obzirom na dobra iskustva, Europa mora učiniti više kako bi Hrvatsku uvela u evropsku zajednicu.

"Hrvatska je strateški stabilizirajući faktor na Balkanu", dodao je Schmidt.

Dakle, krivce za skoro pa prisilnu ostavku Sanadera Schmidt vidi u odnosu EU spram Hrvatske, a ne u svim aferama zbog kojih se Sanader i danas povlači po sudovima. No, već smo shvatili da Schmidtu pravo i nije nešto mnogo bitno.

Jedno pitanje koje se nameće na osnovu arhiva političkog opusa Christiana Schmidta se samo po sebi nameće - je li njegovo negiranje od strane političkih predstavnika RS zapravo trik? Jer, Schmidt je mnogo prije dolaska u BiH bio u prilično jakim vezama sa Srbijom.

Schmidt u Beogradu najavljuje vojno-političku saradnju i pomoć

U Beogradu je boravio od 2. do 4. oktobra 2008. godine i tada je razgovarao sa svima koji u tadašnjem političkom životu Srbije nešto znače, osim s radikalnim političkim krugom. Sastao se tada Schmidt s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom za ekonomska pitanja Mlađanom Dinkićem i zamjenikom predsjednika Odbora za odbranu Dušanom Bajatovićem.

Tokom beogradske turneje razmijenio je Schmidt mišljenja i sa načelnikom Generalštaba Srbije Zdravkom Ponošem i šefovima poslaničkih grupa parlamentarnih stranaka.

Prema jednoglasnoj izjavi srbijanskih sagovornika, Njemačka je ocijenjena kao ključni partner Srbije u Evropi, iako su različiti pogledi na kosovsko pitanje i dalje bili jasni. Svi sagovornici su istakli želju Srbije za dubljom saradnjom u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi. Christian Schmidt je u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Ponošem zahvalio na doprinosu Srbije programu „Partnerstvo za mir“ i ponudio mogućnost daljeg usavršavanja srpskih oficira u Njemačkoj u okviru transformacije srpskih oružanih snaga. Ponoš je izvjestio o napretku u oblasti obuke u Srbiji, sa fokusom na „terensku obuku“. Značajan napredak rezultirao bi više i bolje iskorištenim resursima i ljudskim resursima. Ponoš se zahvalio na intenzivnoj njemačkoj pomoći.

Schmidt je 24. marta 2011. godine u Berlinu razgovarao sa državnom sekretarkom Srbije Tanjom Miščević o vojno-političkim pitanjima. Schmidt je tada saopćio da je Njemačka vojska obučila 60 pripadnika Vojske Srbije, uključujući 16 oficira u generalštabnoj obuci. To su dakle ljudi koji danas komanduju vojskom proruskog putinofila Aleksandra Vučića koji kontinuirano ugrožava stabilnost na Zapadnom Balkanu, u najmanje tri države. A to je ista ona vojska čije su jedinice činile strašne zločine uključujući i genocid u Srebrenici. U junu 2011. godine Schmidt je ponovo bio u Beogradu, ponovo je razgovarao o istim temama sa vojno-političkim vrhom Srbije.

No, Schmidt je imao i svoju rusku epizodu. Na svojoj stranici iz 2002. godine u CV-u Christian Schmidt navodi da je u odboru organizacije Njemačko-ruski forum.

Na stranici te organizacije iz 2001, 2003 i 2004 postoje dokazi da je bio u proširenom Odboru. Ova organizacija "Deutsch - Russisches Forum" je osnovana 1993. godine, sjedište bilo u Bonnu, a sada je u Berlinu.

Schmidt je dakle imao odlične konekcije i saradnju sa zvaničnim vlastima Srbije i posebno Hrvatske. Zemljama koje su imale i danas imaju planove i namjere kako pocijepati Bosnu i Hercegovinu. Gurao je njihove projekte pristupanja Evropskoj uniji. S Bosnom i Hercegovinom nije imao takve odnose. Kao manje više ni njegova šefica Angela Merkel. Prve posjete u mandatu visokog predstavnika bile su u Hrvatskoj. Prije nego je i upoznao zemlju u kojoj je vrhovni tumač Ustava i osoba koja svojim odlukama može mijenjati sve tokove unutar zemlje, ali i na vanjskom planu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt član odbora Njemačko-ruskog foruma (iz zvanične biografije)

Kako nakon svega pričati o kredibilitetu i nepristrasnosti Schmidta. Zašto nakon svega ima apsolutnu podršku Velike Britanije i SAD-a. Možda je odgovor u činjenici da sve tri nabrojane strane kao regionalne partnere i kolovođe vide upravo Srbiju i Hrvatsku. U tom slučaju ne trebamo biti vidoviti da znamo šta nam se piše. Ali, moramo biti pronicljivi i uložiti napor kako se tome suprotstviti.

Jer, demokršćanin Schmidt sa svojim hrvatskim, srpskim i ruskim vezama više nije prihvatljiv za poziciju visokog predstavnika!

#BiH #OHR #Hrvatska #Srbija #FranjoTuđman #RasimBelko #ChristianSchmidt